avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contributie pensii avocati
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contributie pensii avocati

Buna ziua,

Avocatii sunt obligati la plata contributiei datorate sistemului de pensii ?(nefiind integrati sistemului public de pensii)
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: alinadrg81 , utilizator 10:20, 24 August 2012
Subiect: In interesul avocatilor, cu ajutorul economistilor: Avocatul poate fi obligat la plata catre sistemul public de pensii ?
Buna seara !
Deschid acest subiect fiindca o serie de articole din media vizeaza modificarile fiscale intrate in vigoare la 01 iulie 2012 in special privind contributia la sistemul de pensii si in niciunul dintre ele nu am gasit tratata situatia avocatilor, daca pot fi sau nu obligati la plata contributiei la sistemul public de pensii.
Astfel, Codul fiscal in art. 296 indice 21 lit. d) prevede ca au calitate de contribuabil la sistemul public de pensii persoanele care realizeaza venituri din profesii libere. Ca avocatii realizeaza venituri dintr-o profesie libera este clar aratat in alte articole ale Codului fiscal.
Avocatii nu se regasesc intre exceptiile specifice aratate de Codul fiscal pentru persoane care nu datoreaza contributia la pensii fiindca alin. 2 al aceluiasi articol prevede urmatoarele: ,,(2) Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I - III şi V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele care beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile obţinute ca urmare a încadrării în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (1).,,E clar ca lumina noptii.
De asemenea, intructiunile de completare a declaratiei 600 arata ca persoane ce trebuie sa o depuna si pe cei ce realizeza venituri din profesii libere iar ca exceptii este aratat textul de mai sus de la alin. 2.
In consecinta, despre avocati nu s-ar intelege nimic clar.
Pe de alta parte, pentru veniturile realizate din profesia de avocat, acestia plătesc contribuția obligatorie către Casa de Asigurări a Avocaților, în temeiul O.U.G. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, aprobată prin Legea 452 /2001.
Apoi, Legea nr. 263 /2010 privind sistemul unitar de pensii publice dispune în articolul 6 alineatul (2) următoarele: ,,Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.,,
În același sens, Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicate în M.Of. nr. 214 din 28 martie 2011, prevăd și ele în art. 7 alin. (1) următoarele: ,,În sistemul public de pensii se pot asigura, pe bază de contract de asigurare socială, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, cu sisteme proprii de asigurări sociale şi pensii, neintegrate în sistemul public, precum şi orice altă persoană care doreşte să se asigure în sistemul public de pensii.,,Evident că expesia ,,se pot asigura,, semnifică posibilitatea, facultatea, opțiunea avocaților de a alege între a se asigura sau nu în sistemul public de pensii.
În consecință, avocatii pot alege să nu se asigure în sistemul public de pensii fiindcă pe de o parte sunt asigurati în alt sistem iar pe de altă parte Legea 263/2010 si normele de aplicare sunt clare în ceea ce privește dreptul lor de opțiune.
Mai mult, OUG 58/2010 actualizata (prin OUG 82/2010) privind modificari ale Codului fiscal si alte masuri financiar fiscale prevede la art. III alin. 5 ca ,,Persoanelor asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, şi persoanelor care au calitatea de pensionari nu le sunt aplicabile prevederile alin. (2).,, (alin. 5 se refera la venituri in intelesul sistemului public de pensii).
Concluzii si opinii va rog sa exprimati dvs.
P.S. Sper si la o implicare serioasa a UNBR si Barourilor in aceasta serioasa problema care ar duce la imposibilitatea exercitarii profesiei din cauza adaugarii unei contributii de 31,3% ( conform art. 296 indice 26 raportat la 296 indice 21 si indice 18)
Multumesc !


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Sper sa va ajute artiolul publicat de Roxana Neagu, redactor la AvocatNet:

www.avocatnet.ro/content/art...
Buna ziua,
Multumesc pt.raspunsul foarte documentat...pentru care s-au primit in final lamuriri de la M.F....Probabil ca stiti ca pe transparenta decizionala s-a propus o ordonanta in care printre alte modificari ref.la TVA si nu numai apare si aceasta specificatie clara, citez:"5.2. Se clarifică faptul că persoanele prevazute de Legea nr. 263/2010 privind
sistemul unitar de pensii publice, care sunt asigurate în alte sisteme proprii de asigurări
sociale neintegrate în sistemul public de pensii (avocaţi şi sistemul clerical) datorează
contribuţia de asigurări sociale doar la aceste sisteme proprii de asigurări sociale."Asteptam si ordonanta...
Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In interesul avocatilor, cu ajutorul economistilor: avocatul poate fi obligat la plata catre sistemul public de pensii ? Valentin Geapana Valentin Geapana [b]Buna seara ![/b] Deschid acest subiect fiindca o serie de articole din media vizeaza modificarile fiscale intrate in vigoare la 01 iulie 2012 in special ... (vezi toată discuția)
Contributia la sistemul public de pensii, obligatorie sau nu pentru avocati... Valentin Geapana Valentin Geapana Buna seara ! Deschid acest subiect fiindca o serie de articole din media vizeaza modificarile fiscale intrate in vigoare la 01 iulie 2012 in special privind ... (vezi toată discuția)
Contributii la fondul de pensii dupa 1 iulie - avocati csiszeragnes csiszeragnes Noua prevedere cu privire la Contributia PFA la fondul de pensii se refera si la avocati? (vezi toată discuția)