avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somera insarcinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somera insarcinata

Buna ziua, o prietena este somera si este insarcinata, ar trebui sa nasca in 15 Octombrie, iar somaj are pana in 8 August.Somajul este in val de 420 lei.In Iulie are concediu medical din 02.07.12-15.07.12,pe timpul CM se suspenda somajul.(8august+14zileCM=22 August)
Daca isi ia concediu prenatal de 63 zile atunci ar intra in concediu din 18 August, iar daca isi ia c. prenatal de 84 zile intra in concediu din 8 August.
Ea a zis ca mai bine daca poate isi scoate cate concedii medicale poate pt ca peste 2 ani cand implineste copilul 2 ani ar mai primi somaj = cu zilele de CM
Legat de indemnizatia pt cresterea copilului care este 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, ea ar primi 600 lei indiferent daca isi mai ea CM sau nu deoarece ea este in somaj.
Este bine asa?
Ne-am documentat bine sau nu.
Pe Iulie cat ar trebui sa ia in mana pt ca are CM?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 14:44, 8 August 2012
Aduce adeverinta de la Agentia de Somaj cu indemnizatia de somaj pe lunile care va lipsesc pentru a calcula indemnizatia pentru concediu medical.
Daca concediul prenatal a debutat in cursul lunii iulie,va vor fi necesare in constituirea bazei de calcul veniturile realizate in perioada ianuarie -iunie 2012.Pt. luna ianuarie precum si pt.1-27februarie ,adica pana la data incadrarii se va prezenta adeverinta de somaj cu indemnizatia de care a beneficiat persoana respectiva,avand in vedere ca perioada de somaj este stagiu asimilat iar in calculul bazei in aceasta situatie intra venitul reprezentat de indemnizatia de somaj.
multumesc. se poate sa-mi spuneti si extrasul din lege?
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2012
crisciuca2000, utilizator
Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

Art. 8. - (1) Stagiul de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, prevãzut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de cãtre angajator sau, dupã caz, de cãtre asigurat, respectiv de cãtre fondul de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale sau bugetul asigurãrilor pentru şomaj;
...
Faptul ca in calcul intra si indemnzatia de somaj nu este precizata expres ,dar rezulta prin coroborarea prevederilor art.8(1)pe care o aveti postata mai sus, cu prevederea art.10(1)din OUG158/2005;

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilorlunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia
pentru concedii şi indemnizaţii



Daca venitul pt. care se calculeaza contributia este reprezentat de salariu,pt. perioada cat contributia se suporta de la bugetul de somaj venitul este chiar indemnizatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru cresterea copilului iulian p iulian p Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns cu privire la metoda de calcul a indemnizatiei ptr cresterea copilului incepand cu 1 ianuarie 2009, in cazul in ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical si prenatal ady@p ady@p va rog frumos daca doriti sa-mi calculati si mie cati bani ar trebui sa iau pe luna octombrie. in luna octombrie am fost 8 zile in concediu medical 75% si 14 ... (vezi toată discuția)
Care este valoarea concediului medical pre si postnatal, daca sunt in somaj? monica_dinulescu monica_dinulescu Buna seara, as dori si eu o informatie, va rog. Din decembrie 2009 pana in septembrie 2011, m-am aflat in concediu de ingrijire a copilului, cu o indemnizatie ... (vezi toată discuția)