Sunt viitorul mostenitor din motive de incredere si cunostinta, insa fara relatie de rudenie.
Casa este pe numele doamnei, domnul are un nepot din partea fratelui sau decedat.
Nepotul este dezmostenit din motive personale.
In momentul de fata exista un testament din partea doamnei pe numele meu. Insa exista sanse mari ca ea sa decedeze mai repede decat domnul din motive de sanatate.
Daca decedeaza ea mai repede, domnul va fi mostenitorul principal sau eu ?!
1. Daca domnul este mostenitorul – dupa moartea lui, urmatorul mostenitorul devine nepotul lui ?
2. Daca domnul este mostenitorul - este obligat sa transcrie pe numele lui actele?
Sau poate trai in casa cu testamentul doamnei urmand sa fiu eu persoana pe care vom face actele de imobil.
3. Cum s-ar putea face actele inca de acum (cat timp ea mai este in viata), incat doar eu sa fiu mostenitorul, insa ca nici domnul sa nu se simta amenintat ca l-as da afara din casa?!
Sa facem contract de intretinere cu mostenire ?
Sau sa ma adopte ?
Deci intrebarea de baza: cum sa mostenesc eu incat nepotul sa nu-l poata ataca ?
Care este "drumul" cel mai sigur ?
Dacă doamna decedează prima, domnul poate ataca testamentul , solicitând reducţiunea liberalităţilor excesive. Domnul este moştenitor rezervatar şi are dreptul la rezerva succesorală , în temeiul legii.
Pe domnul, care îşi va putea obţine rezerva succesorală, la decesul său, îl vor moşteni rudele sale care au vocaţie succesorală, nepotul său, dacă spuneţi că este desmoştenit, va fi îndepărtat de la succesiune.
Doamna nu vă poate adopta, adopţia unei persoane majore fiind posibilă atunci când adoptatorul l-a crescut pe cel pe care doreşte să-l adopte.
Chiar dacă încheiaţi un alt act , contract de întreţinere , de pildă, este necesar ca doamna să nu aibă discernământul diminuat, să prezinte la notar un aviz medical din care să rezulte acest fapt.
Cred că dacă aţi consulta un notar v-ar putea îndruma cu mult mai bine înspre o soluţie care să prezinte garanţii ceva mai mari cu privire la posibilitatea ca actul încheiat să nu fie uşor atacabil, deşi, ca idee, nu prea există un astfel de act.
Trebuie sa dati mai multe detalii.Doamna nu are copii, parinti pentru ca daca are mostenesc si ei? In mod normal trebuie sa mosteniti jumatate din apartament, dar poate si mai mult daca doamna are alte rude (frati,nepoti, stranepoti, unchi, veri etc.).
De asemenea, conteaza ce rude mai are domnul: copii, parinti, alti frati, alti nepoti nedezmosteniti, chiar stranepoti. Daca spuneti ca nepotul domnului este dezmostenit DE DOMN, el nu poate mosteni de la domn. In orice caz domnul trebuie sa va faca si el testament. Daca dati mai multe detalii va pot da si eu mai mult. De asemenea, este bine sa asteptati confirmari la ce spun pentru ca sunt doar student la drept.
Daca acea Casa este bun propriu al doamnei , aceasta va poate dona Casa dvs cu clauza de uzufruct atat pt dansa cat si pt Sotul dansei, sau sa incheie un contract de intretinere constituind intretinere si pt sotul ei si abitatie viagera pentru amandoi sau vanzare cumparare. Daca acea Casa este bun comun, adica chiar daca numai doamna a semnat contractul prin care a dobandit Casa dar era casatorita cand a achizitionat o , atunci trebuie ca cei doi soti sa incheie un act amintit mai sus.
2. Nepotul prin fratele domnului mai are doi copii
3. Casa avea ca proprietari (anii 80) pe domnul si pe doamna inca dinaintea casatoriei. Casa si-au cumparat ca parti straine cu cate 50%-50%. Dupa 10 ani s-au casatorit numai.
4. Prin dezmostenire m-am referit asa: domnul nu vrea sa lase nimic nepoutului; tocmai din accest motiv si-a cedat partea lui cu cativa ani in urma in favoarea sotiei. Asa are sotia totul pe numele ei in acte.
5. Ei s-au gandit in felul urmator: daca doamna decedeaza prima, domnul nu va cere aplicarea dreptului la rezerva succesorala. Dupa ce decedeaza si domnul sa aplic eu testamentul in favoarea mea.
6. Rudele domnului pot ataca astfel astfel testamentul? Pot aplica in favoarea lor dreptul la rezerva succesorala in numele domnului care nu si-a aplicat pe cont propriu cat timp mai era in viata ?
Testament
julius05
O persoana de 76 de ani care ia decedat sotul acum multi ani, nu are copii mostenitori dar are un nepot din sora mostenitor. Eu sunt stranepotul din sora ... (vezi toată discuția)