Cand poate fi un urmaș dezmostenit? În ce fel isi poate pierde dreptul? Dacă părintele lasa averea în timpul vieții lui altcuiva,urmașul isi pierde dreptul la proprietate si alte bunuri ?
Se poate dezmosteni prin testament sau trebuie renegat în timpul vieții?
raluk0207
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
In legislatia romana nu exista dezmostenirea/renegarea, in sensul de excludere expresa a unui mostenitor.
Dar, se poate vorbi despre o asa-zisa dezmostenire indirecta, daca defunctul si-a instrainat toata averea pe timpul vietii sau a lasat un testament catre o alta persoana.
Mai pe romaneste, daca nu mai ramane nimic de mostenit.
Cu toate acestea, legea prevede ca o anumita categorie de mostenitori (mostenitorii rezervatari) nu poate fi inlaturata in totalitate de la mostenire.
Mostenitorii rezervatari sunt: sotul supravietuitor, descendentii (copii, nepoti stranepoti etc) si parintii defunctului.
Daca, de exemplu, persoana nu e casatorita, nu are copii si nici parinti in viata si decide sa lase prin testament toata averea sa lui X, se considera ca indirect, celelalte rude (frati/surori, veri primari, unchi matusi etc) au fost dezmostenite.
Legea le stabileste mostenitorilor rezervatari o parte, o cota din mostenire, pe care defunctul nu o poate incalca. In caz contrar, testamentul se reduce. Sau in termeni populari "se ataca".