avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, aș avea si eu nevoie de un raspuns. In ce ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, aș avea si eu nevoie de un raspuns. In ce conditii ...

Buna ziua, aș avea si eu nevoie de un raspuns. In ce conditii se poate face o dezmoștenire a unui copil. Multumesc
Dacă înstrăinati absolut tot ce aveți, din timpul vieții, astfel încât la decesul dvs sa nu mai rămână nimic de moștenit.
Dezmoştenirea (numită şi exheredare) este definită ca fiind dispoziţia testamentară prin care testatorul înlătură de la moştenire, în întregime sau în parte, pe unul sau mai mulţi dintre moştenitorii săi legali.

Există o categorie de moștenitori (moștenitorii rezervatari) care nu poate fi dezmoștenită total. În această categorie sunt incluși soțul supraviețuitor, descendenții (copii, nepoți, strănepoți) și ascendenții privilegiați (părinții). Aceștia beneficiază de o rezervă succesorală de jumătate față de cât ar fi fost îndreptățiți dacă nu ar fi fost dezmoșteniți. De această rezerva de 1/2, testatorul nu se poate atinge. Chiar în situația în care testatorul dispune de întreaga moștenire prin testament în favoarea altei persoane, moștenitorul rezervatar are dreptul la partea lui de 1/2. Prin urmare, în situația moștenitorilor rezervatari, testatorul poate dispune doar de partea rămasă după ce a fost scăzută rezerva, denumită cotitate disponibilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire DanCristian199 DanCristian199 Cand poate fi un urmaș dezmostenit? În ce fel isi poate pierde dreptul? Dacă părintele lasa averea în timpul vieții lui altcuiva,urmașul isi pierde ... (vezi toată discuția)
Cuantumul liberalitatilor permise in testament monicaminica monicaminica Buna ziua! Intrebarea mea : care este procentul maxim din mostenire, lasat prin testament, care poate fi atribuit unei persoane fara grad de rudenie, in ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte o mostenire? corina30 corina30 ]Avand testament, la sase luni de la decesul proprietarului (tata) am facut o declaratie de acceptare a mostenirii. Acum, dupa 2 ani si jumatate ceilalti frati ... (vezi toată discuția)