avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, aș avea si eu nevoie de un raspuns. In ce ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, aș avea si eu nevoie de un raspuns. In ce conditii ...

Buna ziua, aș avea si eu nevoie de un raspuns. In ce conditii se poate face o dezmoștenire a unui copil. Multumesc
Dacă înstrăinati absolut tot ce aveți, din timpul vieții, astfel încât la decesul dvs sa nu mai rămână nimic de moștenit.
Dezmoştenirea (numită şi exheredare) este definită ca fiind dispoziţia testamentară prin care testatorul înlătură de la moştenire, în întregime sau în parte, pe unul sau mai mulţi dintre moştenitorii săi legali.

Există o categorie de moștenitori (moștenitorii rezervatari) care nu poate fi dezmoștenită total. În această categorie sunt incluși soțul supraviețuitor, descendenții (copii, nepoți, strănepoți) și ascendenții privilegiați (părinții). Aceștia beneficiază de o rezervă succesorală de jumătate față de cât ar fi fost îndreptățiți dacă nu ar fi fost dezmoșteniți. De această rezerva de 1/2, testatorul nu se poate atinge. Chiar în situația în care testatorul dispune de întreaga moștenire prin testament în favoarea altei persoane, moștenitorul rezervatar are dreptul la partea lui de 1/2. Prin urmare, în situația moștenitorilor rezervatari, testatorul poate dispune doar de partea rămasă după ce a fost scăzută rezerva, denumită cotitate disponibilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire nexusm nexusm Va rog, am nevoie de o mana de ajutor. Speta 1: defunctul are o sotie, un fiu si parintii in viata. Prin testament, isi dezmosteneste fiul, dar fara a ... (vezi toată discuția)
Cuantumul liberalitatilor permise in testament monicaminica monicaminica Buna ziua! Intrebarea mea : care este procentul maxim din mostenire, lasat prin testament, care poate fi atribuit unei persoane fara grad de rudenie, in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua . e vorba de o mostenire , un apartament . apartamentul ... unoarecare21 unoarecare21 Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . Apartamentul a fost pe numele a doua persoane sot - sotie(ambii decedati la ora actuala) . Cei doi soti au ... (vezi toată discuția)