avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Cum putem intari concret prin modificarea ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Cum putem intari concret prin modificarea Constitutiei controlul puterilor in stat, specific unei democratii solide si independenta solida a justitiei ( pecuniara si administrativa ) fata de pictorialul politic specific tuturor vremurilor ?

Ce parere aveti despre constitutionalitatea schimbariilor "accelerate" ale presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor si al Avocatului Poporului intr-o zi ? Probabil vor mai fi schimbati 3+3 magistrati de la CCR , suspendat presedintele si schimbati Prsesedintele DNA si Procurorul General ? Voturile au intrunit cvorumurile necesare, dar consider personal ca a fost fortata nota( prin nerespectarea adlitteram a textului de lege ) , prin neconcordanta procedurala juridic vorbind si s-au realizat fizic intr-un timp atat de scurt incat a creeat o stare de alimentare a unei stari de panica ( lovitura de stat, ... ). Oarecum s-a creat un dezechilibru in controlul puterilor in stat, dar consider ca este in continuare democratica prin multitudinea de formatiuni politice care o promoveaza in asociere, cu riscul si posibilitatea unor schimbari de opinii chiar in randurile lor.

Cum putem intarii concret prin modificarea Constitutie controlul puterilor in stat, specific unei democratii solide si independenta solida a justitei ( pecuniara si administrativa ) fata de pictorialul politic specific tuturor vremurilor ?

Personal consider ca o Constitutie solida nu trebuie sa permita astfel de manevre, sau mai mult nici sa dea tema de gandire la asa ceva( prin sanctiuni aspre ), astfel fiind inlaturate suspiciunile unei stari de panica la nivel national.

In alta ordine de idei nu inteleg de ce nu exista sanctiuni concrete si clare pentru incalcarea Constitutiei de catre cele 3 puteri ale statului ( legislative si administrative ) impreuna cu cea de-a patra ( justitia) care echidistant trebuie sa le supravegheze pe celelate si sa le sanctineze cand e cazul ?

In situatia in care cele 3 risca sa fie " acaparate " , prin conjunctura unor negocieri politice , ne trebuie un pol de contabalansare si de urmarire a reasezarii echilibrului si sanctionare a abuzurilor posibile !

Acest pol este Justitia , care indiferent de vremuri trebuie sa-i fie respectat principiul inamovibilitatii !
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iulie 2012
Roland Mindrila, Avocat
Cel mai recent răspuns: ContSters257414 , utilizator 05:28, 13 Iulie 2012
Nu va exista o schimbare a procurului general sau cel principal al DNA, acestia sunt numiti de presedinte.

In legatura cu schimbarea președintilor camerei. Mie personal mi se pare foarte normal ca atunci cand un partid pierde o majoritate să piarda si presedintia camerei.

La nivelul Senatului exista art. 30 din regulament care permite schimbare presedintelui (a fost folosit si de PDL pentru schimbarea lui Geoana) iar in cazul CD avem de asemenea prevedere regulamentara care permite schimbare presedintelui (aplicata in cazul lui Nastase si Olteanu).

In privinta Avocatului Poporului, acesta este numit de parlament prin vot politic, deci poate fi destituit de asemenea prin aceiasi metoda.

In privinta judecatorilor CCR, acestia sunt inamovibili si nu pot fi schimbati. Eu personal as schimba constitutia si as desfiinta CCR. Verificarea constitutionalitatii legilor ar trebui sa fie atributul ICCJ.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iulie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Si eu tocmai voiam sa imi plimb canidele, cand hop primesc un mesaj, apoi inca unul si inca unul. Cum politetea minima cere sa faci fata situatiei, sunt la "datorie" pe forum iar "fetele" isi fac plimbarea de seara, in curte.

Deci......institutii de control autonom avem, dupa lege, numai ca ele functioneaza aservite puterii. Interesele politicienilor sunt sustinute in retea si atata timp cat "o mana spala pe alta" si buzunarele sunt indestulate, scorul scuza mijlocele. Avem o institutie numita Curtea de Conturi care a facut multe rapoarte in legatura cu decizii grave de utilizare fraudiloasa a banilor publici. Ati auzit ca a existat vre-o consecinta? Da, una singura....rapoartele au fost ignorate.

Se supara Parlementul, depune motiune de cenzura si asteapta nerabdator sa cada Guvernul, iar se supara Parlamentul si suspenda Presedintele. Pe cand introducerea in Constitutie a institutiei dizolvarii Parlamentului? Macar asa ne asiguram de vesnica, crancena si sfasietoarea lupta pentru ciolan, cat si de circul de rigoare.......si asta pe banii, nervii si umilinta poporului.

Tocmai pentru ca nu exista Constitutie ideala, avem Curtea Constitutionala, unde onor judecatorii decid in litera si spiritul legii, ca doar justitia este putere independenta fata de celelalte puteri......nu de putine ori, declarativ pe hartie.

Parerea mea este ca atunci cand institutiile statului democratic deservesc puterea, nu poporul/societatea care i-a desemnat prin vot liber exprimat, si nu LEGEA, atunci controlul puterii in stat este doar o mascarada cabotina. Institutiile statului in acest moment sunt doar unelte de uz personal in mana fostei sau actualei puteri......depinde de cum isi impart polul de interes.

Astept cu interes ca legea sa se aplice in mod egal de la "vladica la opinca", sa vad modificate legile: pensiilor, salariilor, sanatatii (platim degeaba la stat, ca tot ne costa daca tusim), tuturor darilor abuzive catre stat (sa ii pese executivului de cum aplica obtuzul birocrat legea) si nu in ultimul rand o lege a ilicitului cu efect retroactiv (utopie, dar nu e o idee rea) :tomato:
Poate ca actuala putere ar capata credibilitate in ochii investitorilor si nu numai, daca ar promova o amnistie fiscala......asta nu este utopie, este perfect fezabila propunerea.
Pe scurt...am cazut din lac in puţ, sacalii au iesit la vanatoare si ghiciti ce, sunt la fel ca cei ce urmeaza a fi schimbati. Teatrul ieftin de la tv este servit cu drag 'maselor' care s-au saturat de actuala putere si vor 'schimbarea'. Pacat de tara asta ca e asa frumoasa, care va mai rabda pana ce mentalul populatiei va creste la un nivel de homo sapiens.
Noi suntem prea mici ca sa putem schimba ceva. Avocatul Poporului a incercat sa modifice legea rovinietei si nu a reusit nimic, pentru ca totul este pe linie politica, acei bani trebuie sa ajunga in buzunarul cuiva. Daca un asemenea personaj a fost inlaturat in aceeasi zi cu cei doi presedinti ai camerelor parlamentului, e clar ca ceva undeva e putred. Eu unul am invatat pe propria piele ca legile sunt facute in asa fel incat sa serveasca anumite interese si sunt respectate doar de prostime, smecherii intotdeauna se descurca, intr-un fel sau altul. Exemple sunt sute si mii, nu trebuie decat sa ne uitam la miliardarii Romaniei. Doar cand tara va fi condusa de politicieni dezinteresati vom avea legi corecte si separarea cu adevarat a puterilor in stat. Imi poate spune cineva cand vom fi condusi de politicieni dezinteresati material ? ..... Exista in saraca tara bogata vreun politician care face politica din convingere si nu din alte motive ? Nici o sansa, pentru ca asta e definitia politicii - imbogatire rapida pe banii prostimii. Cat timp nu se va schimba mentalitatea, nu se va schimba nimic. Avem de asteptat mult si bine.....
Ca simplu cetatean, pot sa am pareri personale, care vazute prin prisma unui profesionist de factura tehnica care a lucrat ani multi cu legea in fata, ar putea arata astfel:
-modificarea constitutiei in asa fel incat sa nu existe posibilitatea interpretarii, adica atributii clare (cu liniuta, ca la instructiunile tehnice de lucru) pentru senat, camera deputatilor, presedinte, guvern, ICCJ, avocatul poporului, etc. cu nominalizarea aspectelor in care nu trebuie sa se amestece fiecare institutie in parte si cu incompatibilitati clare pentru fiecare aspirant la aceste institutii (de exemplu: sa nu fi fost membri ai vreunui partid in ultimii 10 ani, sa nu fie mai in varsta de 50 ani, etc.), caz in care institutii precum CC, DNA, ANI, etc. nu si-ar mai avea rostul si problema depolitizarii unor institutii ar fi ca si rezolvata,
-sanctiuni clare pentru nerespectarea constitutiei cu nominalizarea cazurilor avute in vedere, fara posibilitate de interpretare,
-legi organice clare, fara posibilitatea de a fi schimbate o data cu schimbarea partidului de la putere prin votare nu in majoritate, ci prin acceptare la nivel politic, de catre toate partidele,
-legi neorganice clare, pe domenii de activitate bine stabilite, fara continut politic, cu consultarea si cu avizul nu formal al profesionistilor in domeniu, legi negociate la paragraf cu cei care urmeaza a le aplica,
-interzicerea OUG si OG in majoritatea cazurilor; permiterea acestora numai in cazuri limitate (nominalizate prin lege, nu generalitati),
-depolitizarea reala a institutiilor statului si angajarea pe post a unor profesionisti adevarati, prin concurs adevarat, nu pe motive politice; politici sa fie primul ministru, ministrul si prefectul,
-reforma reala in justitie, nu doar ghiduri de urmat, fara nimic concret sau greu de aplicat, de multe ori chiar inaplicabile; stabilirea atributiilor in clar pentru instante, procurori, experti, etc. si a numarului corespunzator al acestora, in functie de volumul de activitate, domiciliu.
Pot continua, dar nu vad ce finalizare ar putea sa aiba parerile mele.

Alte discuții în legătură

Ce credeti, are parlamentul legitimitate? proletar proletar Se pare ca avem o serioasa criza politica. Foarte pe scurt: In urma sesizarii CCR de catre un grup eligibil de parlamentari asupra neconsitutionalitatii ... (vezi toată discuția)
Proiect de hotãrâre prin care parlamentul sã constate cã bãsescu a fost demis de popor ContSters257414 ContSters257414 Senatorul PNL Ioan Ghişe va propune, luni, în plenul reunit al celor două Camere, un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de ... (vezi toată discuția)
Cine? BOGDAN EUGEN BOGDAN EUGEN cine sustine PDL???? SA VEDEM CU ADEVARAT=D> PDL-ISTI, SA VA PREGATITI:P (vezi toată discuția)