Buna ziua!Revin cu acest subiect pt. ca acum am date concrete vizavi de acesta. Sotul meu implineste in 6sept. 60ani si 42 de ani de activitate din care 1an jumate armata. Pe de alta parte a lucrat in gradul II, 9ani si 5 luni. A fost sa se intereseze la casa de pensii si i s-a spus ca poate iesi la pensie la 65ani iar daca vrea mai repede, poate doar cu penalizare de 45%.Sigur, nimeni nu i-a analizat actele, a fost o discutie pe general urmand ca sotul meu sa revina daca vrea anticipata cu penalizare. Va rog mult, avand datele de mai sus, sa-mi precizati in ce conditii ar putea iesi sotul meu la pensie dupa luna septembrie. Multumesc mult!
7. Incadrarea in grupele I si II de munca se face proportional cu timpul efectiv lucrat la locurile de munca incluse in aceste grupe, cu conditia ca, pentru grupa I, personalul sa lucreze in aceste locuri cel putin 50%, iar pentru grupa II, cel putin 70% din programul de lucru.
In mod exceptional, personalul care, prin natura sarcinilor ce-i revin, lucreaza o parte din timp in subteran poate fi incadrat in grupa I sau II de munca, chiar daca acest timp este sub plafonul de 50% prevazut in grupa I si 70% pentru grupa II, luindu-se in calcul numai timpul efectiv lucrat in subteran.
Doresc sa fiu contrazis punctual cu argumente si nu la general.
revin d-le Carp, cu scuzele si completarile de rigoare astfel:
1. Perioada suplimentara data de cei 9 ani si 5 luni de grupa II-a aduc o suplimentare de 9x3=27 luni adica 2 ani si 3 luni cf. art. 18 litera "a" din legea 263/2010 si nu de 1 an si 9 luni.
2. PLV (cu reducerea vasrtei pt grupa de munca) varsta de 63 de ani si 6 luni corespunde datei indicate de mine 06.03.2016. cred ca aici a fost o confuzie.
3. penalizarea corecta este cea indicata de dvs.
Aveti dreptate cu perioada suplimentara.Imi asum greseala.Am facut-o din neatentie.Perioada suplimentara se acorda la ani intregi.Deci in acest caz avem o perioada suplimentara de 2 ani si 3 luni.
Pensie anticipata
elenamares
sotul meu s-a nascut la 1 .01.1955 . are lucrati 29 de ani si 7 luni. din care 12 ani de grupa I de munca si 5 ani grupa II de munca. acum nu are nici un ... (vezi toată discuția)