avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare teren vandut -ilegal- de un comostenitor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare teren vandut -ilegal- de un comostenitor fara acordul celuilalt co-mostenitor

Acum mai mult de cinci ani, o verisoara impreuna cu care am mostenit mai multe mici terenuri agricole, a vandut un loc de casa din vatra satului pentru care primiseram amandoi adeverinta eliberata in conformitate cu Legea 18 inca din anul 1991. Datorita tergiversarii de catre primaria din sat a masuratorilor, nu a fost posibil sa primim nici pana acum titlul de proprietate. Dar verisoara, fara sa ma consulte, sa ma instiinteze in vreun fel, a vandut terenul de casa propriei sale fiice care l-a si intabulat (teren care facea parte din mostenirea comuna inscrisa in adeverinta eliberata inca din 1991).
Cum pot actiona impotriva acestei grave fapte savarasita, probabil, si cu ajutorul unui notar (fapta penala este deja prescrisa, contractul fiind incheiat in 2005 iar eu afland -intamplator- abia in 2011) dar si cu ajutorul nemijlocit al celor de la Primaria din comuna ? Ce e de facut stiind ca am si o hotarare definitiva si irevocabila din 2007 prin care primaria locala era obligata (chiar cu sanctiunea achitarii unor daune cominatorii) sa ma puna in posesie ? Dar acum dupa 21 de ani, o parte (importanta) e deja vanduta, titlu de proprietate n-am primit, asupra terenurilor mostenite neputand, deci, sa intocmesc acte de dispozitie ? Ce tip de actiune judeactoreasca ma sfatuiti sa fac, cui sa o adresez ? Ajutooor !
Ultima modificare: Joi, 5 Iulie 2012
Puiu Popescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Puiu Popescu , utilizator 16:12, 6 Iulie 2012
O actiune in constatarea nulitatii relative (actiune in anulabilitate) a contractului de vanzare-cumparare, daca a trecut mai putin de un an de la data la care ati luat cunostinta de existenta contractului
Ar putea fi posibila si o actiune in anulare absoluta, care este imprescriptibila dar se poate promova in anumite conditii.
Ar fi bine sa luati legatura cu un avocat, oricare dintre cele doua tipuri de actiuni necesita asistenta juridica de specialitate.
Multumesc pentru raspuns. Am primit prin fax-ul de la birou documente trasnmise de Primaria satului unde se afla terenurile (aprox. 1/2 ha impreuna cu o verisoara) in toamna anului trecut.
Am facut plangere penala la Curtea de apel a judetului dar, dupa vreo sase luni, mi s-a raspuns ca trecand mai mult de conci ani de la data intocmirii contractului, fapta notarului s-a prescris. Asadar s-ar mai aplica si anulabilitatea. Dar cum pot dovedi data primirii informatiei. Doar prin data inscrisa pe fax ??

Asadar ... dupa 21 de ani de asteptare constat cu surpindere ca primaria nu imi pune la dipsozitie terenurile si nu-mi inmaneaza Titlul de proprietate, eu nu pot intocmi acte de partaj cu verisoara, etc. Sunt bulversat, mirat, in continuare sarac dar ... foarte european.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme la primarie petre86 petre86 am o problema cu angajatii primariei din satul vecin care refuza sa imi acorde adeverinta pentru terenurile pe care le detin si care se afla pe zona lor , ... (vezi toată discuția)
Problema cu titlul de proprietate... gigelas gigelas Buna seara, În cuprinsul TP s-au mentionat parcele de teren,ca fiind in extravilan,cand acestea sunt,de fapt in intravilan. Culmea e,ca si in Procesul Verbal ... (vezi toată discuția)
Pv.validare dupa legea18/91 dienusa dienusa tata a facut cerere pt reconstituirea dreptului de prop.in 1991,in acelasi an a fost eliberata adeverinta. am solicitat primariei pv de sedinta de fond funciar ... (vezi toată discuția)