avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Discriminare s-au altceva?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Discriminare s-au altceva?

Am ajuns intr-o situatie si nu stim pe ce cale sa apucam.
Suntem 27 persoane care am intentat proces companiei T si am castigat la fond obligarea firmei la care am lucrat sa elibereze adeverinte pentru grupa I si II de munca pentru perioada lucrata in perioada1998-2001in urma expertizei facuta de expert autorizat. Fiind recurata in 11iulie 2011 am pierdut procesul cu compania T definitiv si irevocabil. Mentionam ca pana in 1998 majoritatea personalului care a lucrat la compania C si care s-a divizat in compania T si E au obtinut in urma expertizei locurilor de munca grupele 1 si 2 de munca si au obtinut si adeverintele de la compania E, iar personalul in proportie de 90 % si-au mentinut locurile de munca in urma divizarii. In plus zeci de persoane de la aceeasi sucursala a companiei T si alte sucursale din tara ale companiei T au castigat in cel putin 15 actiuni in instanta si la recurs (mai ales in zona Dolj) tot cu obligatia de a elibera adeverinte salariatilor carora li s-a constatat grupa 1 si 2 de munca in perioada pana in 2001( tot cu aceeasi avocati si acelas tip de actiune). Dupa 11 iulie 2011 avocatul nostru a inaintat o actiune de revizuire a recursului care a ramas suspendata informandu-ne ca sunt putine sanse de castig) . In alta localitate din aceeasi sucursala acelasi tip de proces,aceeasi avocati care a avut acelas traseu ca al nostru (pierdut la recurs) a ajuns la CEDO in termenul de 6 luni de la data sentintei de recurs. Intrebarea este: ce se mai poate face in cazul nostru?, actiune de discriminare la instanta teritoriala de recurs, sau sesizare la CNCD tot pentru discriminare in termenul de 1 an de la sentinta recursului?In urma acestor actiuni chiar daca pierdem mai prindem termenul de 6 luni pentru actiune la CEDO? In cazul unei hotarari CNCD aceasta poate anula sentinta de la recurs defavorabila sau numai in cazul unei actiuni in instanta?
Este clar acelasi tip de proces aceleasi parti cu aceleasi cereri aceeasi experti, si sentinte recurate diferite. Mai e si faza cu neaplicarea unitara a legii. Asteptam sugestii. Avocatii care ne-au reprezentat sunt la 600-700Km de zona noastra. Va rugam cei care ne pot ajuta cu un sfat: timpul e scurt si trebuie sa actionam cumva.

Intre timp am inaintat o sesizare cu documentele ce probeaza discriminarea --la CNCD in termenul legal de 1 an de la data la care se putea lua la cunostinta de decizia de la recurs.Din cate am inteles dupa ce m-am mai documentat hotararea CNCD nu poate anula decizia, ci trebuie inaintata o actiune jud. in termen de 3 ani daca acea hotarare CNCD spune ca afost discriminare. Daca nu trebuie contestata Hotararea CNCD in contencios administrativ. N-am vazut nici o sugestie, cred ca nu m-am facut inteles.

Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: bejenarv , utilizator 21:09, 27 Iulie 2012
Teremnul de 6 luni curge de la data de cand ati luat cunostinta de hotararea irevocabila ... depasirea acestui termen face ca inadmisibila plangerea dvs la CEDO.
Mai intreb (nu mie clar): se mai poate inainta o actiune in termen la CEDO? Cand? Dupa Hotararea CNCDdaca e nefavorabila, sau parcurgerea in instanta pana la recurs pentru discriminare daca hotararea sau decizia e nefavorabila.

Amintesc de procesul paralel cu al nostru (de la Bacau) si care e in lucru la CEDO si care are mari sanse sa fie castigat de salariati -- am putea sa ne folosim de o anumita jurisprudenta Cedo (in cazul unei decizii favorabile) pentru procesele din Romania?


Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc Freeelis pt raspuns. Ma mai intrebam daca mai e vreo cale cu procesul de discriminare in caz nefavorabil.
La CEDO nu se pot adresa plangeri impotriva unor hotarari ale institutiilor de stat.

Hotărârea Colegiului director al CNDC poate fi atacată la instanta de contencios administrativ,
potrivit legii.
Hotărârile emise si care nu sunt atacate în termenul de 15 zile constituie de drept titlu executoriu.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedo - inainte de a pregati dosarul ptr cedo avem nevoie de aviz iccj flory1 flory1 Buna seara, Intr un litigiu de munca, am epuizat caile de atac. Revizuirea la Curte fiind respinsa ca inadmisibila.A treia opinie in legatura cu cele hot, ... (vezi toată discuția)
L221/2009, dec. c.c. nr.1358/2010, intre legalitate si discriminare !!? ADR13 ADR13 ASTEPT PARERILE SPECIALISTILOR !! Dupa aparitia legii 221, respectiv avalansa de procese generate, statul roman - prin eternul sau comportament de ... (vezi toată discuția)
Pierdut recurs recuperare taxa auto irina_nico irina_nico Buna ziua! Ieri am avut recursul pentru recuperarea taxei de prima inmatriculare si l-am pierdut.Procesul a fost castigat inca de anul trecut insa finantele ... (vezi toată discuția)