avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Criteriul penalitatilor se aplica si la furnizor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Criteriul penalitatilor se aplica si la furnizor ?


S-a incasat de la un restantier o suma mare de bani , iar in situatia activ -pasiv figuram la furnizor cu aceeasi suma de penalitati restanta ca si inainte de a nu se achita .
Daca un restantier al asociatiei plateste o parte din restante automat i se reduce si din penalitati acelasi procedeu se aplica si in cazul furnizorilor ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 01:01, 8 Iulie 2012
Cu suma platita de debitor se acopera cea mai veche parte a debitului (restanta+penalitati)
Nu inteleg mesajul dar incerc..
Este bine ca s-a incasat o suma de bani de la un restantier.
Situatia de activ-pasiv trebuie sa contina situatia reala la data intocmirii acesteia. Daca in pasivul acestei situatii figureaza o suma de penalizari restante catre furnizori, acesata poate sa figureze acolo in continuare atat timp cat nu platiti penalizari furnizorilor. Aceasta suma se va diminua atunci cand o sa platiti o parte din ea catre furnizori.
Daca un restantier plateste o suma, i se reduce din restante si din penalizari.
Daca unui furnizor i se plateste o suma, acesta va scade atat din restante cat si din penalizari, indiferent ca asociatia a facut la fel sau nu cu restantierii sai.

Va multumesc pentru raspunsuri !
Nu strica sa mai descriu si eu aici ceea ce v-a spus @adriantot, dar putin altfel. Poate citesc si altii interesati.

Locatarul restantier are in fisa lui restante la cote si penalizari, acestea formand impreuna restantele lui totale. Penalizarile acestuia pot si ele sa se imparta in penalizari la furnizori, iar restul penalizarilor sa fie ale asociatiei prin sistemul de penalizari propriu.
Cand vine sa plateasca o parte din restante, dv. aveti mai multe posibilitati de a-i repartiza aceasta plata facuta pe fisa lui:
- ii considerati toata suma ca plata numai a cotelor;
- ii considerati plata ca fiind o parte la cote si o parte numai la penalizari de la furnizori;
- ii considerati plata ca fiind o parte la cote, o parte la penalizari furnizori si alta parte la penalizari asociatie.
Ii operati in fisa lui conform cu ce optiune alegeti.
In acest moment aveti banii in casa (sau in banca) si trebuie sa faceti plata la furnizori, impreuna cu alte sume incasate de la alti locatari.
Pana in acest moment sumele de bani s-au miscat numai in ACTIV pentru ca ati scazut din datoria pe care o aveau locatarii de platit la asociatie si acesti bani se regasesc in casa (sau banca).

Urmeaza sa treceti in PASIV cu acesti bani.
Unde se repartizeaza acesta plata facuta de restantier?
- o parte se duce in plata facturii, scazandu-se din aceasta suma;
- o parte se duce la penalizari furnizor, scazandu-se din aceasta suma pe care o aveti inregistrata ca atare in PASIV. Asta numai in situatia daca i-ati scazut restantierului in fisa lui din penalizarile la furnizori si, atentie (!) numai atat cat i-ati scazut.
- mergeti la furnizor si achitati din restanta facturilor o parte din bani, iar cealalta parte si numai atat cat ati socotit ca ati incasat de la restantier la penalizari furnizori ca penalizare.
In felul acesta v-ati echilibrat balanta.

Furnizorul va va scadea in contul dv. de la el partea pe care o achitati la facturi si alta parte va va fi scazuta din datoria la penalizari cu precizarea ca trebuie sa spuneti clar suma pe care o achitati ca penalizare (aceea pe care ati operat-o in fisa restantierului si in PASIVUL dv,).

In felul acesta penalizarea pe care ati scazut-o din fisa restantierilor din rubrica penalizari furnizori se reflecta atat in PASIV-ul dv. cat si la furnizori.
In fisa restantierilor apare scazuta penalitatea aplicata de asociatie respectivului caz . dar nu apare scazuta din situtia activ- pasiv la penalitati aparem cu aceeasi suma ca si inainte ca si cum nu cum nu s-ar fi achitat nimic .

Alte discuții în legătură

Restanta radet ContSters189595 ContSters189595 buna dimineata avem in asociatie un datornic cu 7800 ron , datoria se intinde pe o perioada de2- 3 ani avem desfasuratorul de la radet in care apar si ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment, fondul de reparatii si penalizarile elenadove elenadove buna ziua, am o probelma in ceea ce priveste acest fond;am citit undeva ca nu mai este obligatoriu;ma puteti ajuta cu art din lege unde spune acest ... (vezi toată discuția)
Penalizari ianasi elena ianasi elena Buna seara! Cum procedam cu plata la furnizori care percep in continuare penalitati iar restantierii nu vor sa plateasca decat cotele de intretinere? Platim ... (vezi toată discuția)