avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restanta radet
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restanta radet

buna dimineata

avem in asociatie un datornic cu 7800 ron , datoria se intinde pe o perioada de2- 3 ani

avem desfasuratorul de la radet in care apar si penalizari neplatite din luna aprilie 2010. majoritatea locatarilor au platit odata cu restanta, si penalizarea din luna respectiva.

cu toate ca s-au incasat o parte din banii banii pt cotele de intretinere factura pe decembrie 2010 nu a fost achitata nici macar partial astfel figuram cu 200 ron penalizare. cine plateste aceasta penalizare daca s-a intarziat cu plata facturii?

ce vina au locatarii daca nu s-au achitat macar o parte din banii incasati pt luna decembrie?

pana in luna octombrie pe desfasurator , este totul la zi platit .

nu ar fi trebuit ca pe desfasurator sa apara si cota de contributie radet a celui care are 7800ron?

daca apare 0 lei pe desfasurator pana in octombrie 2010 sa inteleg ca datoria respectivului locatar este 0 nu?

cine ma lamureste?
multumesc frumos! o zi buna.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:33, 12 Martie 2011
Datoria restantierului este in evidenta asociatiei.
Asociatia plateste la RADET factura, global, pentru toata asociatia, nu pentru X sau Y dintre proprietari. Factura se plateste din fondul de rulment.

Cand se va incasa si restanta de la proprietar, atunci fondul de rulment se va completa la loc.
nu avem fond de rulment . nu a existat niciodata
Restanta lui si a altora, care or mai fi, se vede in restanta de la RADET pe luna decembrie.
iulia-91 a scris:

Cu toate ca s-au incasat o parte din bani, banii pt cotele de intretinere, factura pe decembrie 2010 nu a fost achitata nici macar partial si astfel figuram cu 200 ron penalizare. Cine plateste aceasta penalizare daca s-a intarziat cu plata facturii?

Pentru ca asociatia a incasat de la proprietari, avea bani, dar nu a achitat facturile, penalizarile facturate de furnizor trebuiesc platite de administrator.
Asa prevede HG 1588/2007 pe care o gasiti si-aici pe forum.
Art. 25. -
(3) Dacă terţii impun penalităţi asociaţiei de proprietari pentru întârzieri la plata facturilor, acestea se vor recupera de la:
a) restanţierii la cotele de întreţinere, proporţional cu cuantumul restanţelor;
b) persoana împuternicită să achite facturile, dacă a întârziat plata facturilor la termen.

Apoi constituiti-va imediat fond de rulment pentru ca altfel o sa tot aveti restante catre furnizori si penalizari de plata.
Asta, cu plata penalizarilor de catre administrator care n-ar fi achitat facturile din "cauza lui" se poate vedea doar daca a stat cu banii in buzunar si a lasat sa treaca timpul si sa se mareasca suma penalizarilor la furnizor.
E posibil ca banii sa fi fost incasati de la locatari, dar sa se fi platit alti furnizori ale caror facturi sa fi fost sarite in lunile precedente tocmai pentru a se achita RADET-ul de pana in decembrie.

Uneori, de multe ori, administratorul trebuie sa faca "slalom" printre facturi, daca are restantieri multi sau sume mari in restanta de la locatari.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2011
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fondul de rulment, fondul de reparatii si penalizarile elenadove elenadove buna ziua, am o probelma in ceea ce priveste acest fond;am citit undeva ca nu mai este obligatoriu;ma puteti ajuta cu art din lege unde spune acest ... (vezi toată discuția)
Penalizari la penalizari marinanicolae marinanicolae Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati, In 2007 s-a schimbat administratorul la bloc, bloc comunist cu 100 apartamente. Eu am avut ceva restante pe care le-am ... (vezi toată discuția)
Cum se poate folosi fondul de rulment? gabrielab28 gabrielab28 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti exact cum la ce anume se poate apela la fondul de rulment al asociatiei de locatari? daca se poate utiliza si pentru ... (vezi toată discuția)