avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... liberare conditionata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

liberare conditionata

In august trebuie sa intru la comisia de eliberare conditionata. Dupa cum se stie, in unele penitenciare perioada de eliberare este de la doua saptamani amanata la doua -trei luni. Aglomeratia din salile de sedinte este foarte mare. Astfel un detinut care trebuie sa se elibereze la termen ii este incalcat dreptul acesta.
Intrebarea este: Pot introduce mai devreme cererea de eliberare la judecatorie mai devreme?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:54, 6 Iulie 2012
Art.77 din Legea nr.275/2006 , art.450 c.pr.pen si art.59/60 c.pen reglementeaza aceasta materie.
Astfel pentru cunoasterea dvs :

Liberarea condiţionată
Art. 77 Procedura de acordare a liberării condiţionate
(1) Liberarea condiţionată se acordă potrivit procedurii prevăzute în Codul de procedură penală, la cererea persoanei condamnate sau la propunerea comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate.
(2) O comisie formată din director, directorul adjunct pentru siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, directorul adjunct pentru educaţie şi asistenţă psihosocială, consilierul de probaţiune, medicul penitenciarului, un lucrător în cadrul serviciului producţie, cu participarea judecătorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, în calitate de preşedinte, propune liberarea condiţionată ţinând seama de fracţiunea din pedeapsă efectiv executată şi de partea din durata pedepsei care este considerată ca executată pe baza muncii prestate, de conduita persoanei condamnate şi de eforturile acesteia pentru reintegrarea socială, în special în cadrul activităţilor educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, al instruirii şcolare şi al formării profesionale, de responsabilităţile încredinţate, de recompensele acordate, de sancţiunile disciplinare aplicate şi de antecedentele sale penale.
(3) Propunerea comisiei de admitere a liberării condiţionate, cuprinsă într-un proces-verbal motivat, împreună cu documentele care atestă menţiunile cuprinse în procesul-verbal, se înaintează judecătoriei în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere şi se comunică persoanei condamnate.
(4) În cazul în care comisia constată că persoana condamnată nu întruneşte condiţiile pentru a fi liberată condiţionat, în procesul-verbal întocmit potrivit alin. (3) fixează un termen pentru reexaminarea situaţiei acesteia, care nu poate fi mai mare de un an. Totodată, comisia comunică procesul-verbal persoanei condamnate şi îi aduce la cunoştinţă acesteia, sub semnătură, că se poate adresa direct instanţei cu cerere de liberare condiţionată.
(5) Când persoana condamnată se adresează direct instanţei, cerând liberarea condiţionată, odată cu cererea se trimite şi procesul-verbal întocmit de comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, împreună cu documentele care atestă menţiunile cuprinse în acesta.
(6) În vederea soluţionării cererii de liberare condiţionată a persoanei condamnate sau a propunerii formulate de comisie, instanţa poate consulta dosarul individual al persoanei condamnate.
Legea nr. 275/2006 actualizata prin:
Lege nr. 83/2010 - pentru modificarea şi completarea Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal din 13 mai 2010, M. Of. 329/2010;



Art.59 c.pen se refera la executarea a 2/3 din durata pedepsei, in cazul pedepsei care nu depaseste 10 ani, sau 3/4 din pedeapsa in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, condamnatul poate fi liberat conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei),
Art.60 se refera la condamnatul, care din cauza starii de sanatate sau din alte cauze, nu a fost niciodata folosit la munca ori nu mai este folosit, poate fi liberat conditionat dupa executarea fractiilor de pedeapsa aratate la art.59 C.pen., daca da dovezi temeinice de indreptare.

Fiind vorba despre executarea in integralitate a termenelor indicate in conformitate cu disp.art.59-60 , introducerea mai devreme a unei astfel de cereri ar putea avea ca rezultat respingerea acesteea ca fiind prematur introdusa.
Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2012
Radu Gabrian, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare conditionata - conditii, dupa cat timp maria_87 maria_87 O persoana are de executata 3 ani si 6 luni pentru furt calificat poate sa beneficieze de o eliberare conditionata?(aceea in care ar trebui sa execute 1/3 din ... (vezi toată discuția)
Liberare conditionata elav elav Poti cere liberarea conditionata dupa execurarea unei parti de 1/2 din pedeapa, chiar daca cu zilele castigate prin munca nu ajungi la 2/3? Se tine cont de ... (vezi toată discuția)
Libertate conditionala ! AlexLovin09 AlexLovin09 O prietana are de facut 3 ani si 3 luni de pedeapsa, si de cand a intrat pe 5 martie 2009 munceste in continu si are buna purtare ! As vrea si eu sa stiu cam ... (vezi toată discuția)