Buna ziua! Ma adresez dumneavoastra cu o intrebare despre mult discutatul "proces verbal" (parca asa ii spune) pe care il face domnu' cu radarul.
Pe data de 1 a acestei luni am fost surprins de un radar (un mcv oprit la 100 metri dupa o curba) circuland cu 89 km/h si sanctionat cu 4 puncte penalizare si 420 lei(cred, ca nu am inteles bine de la politist) amenda.
pe camera se vede masina circuland cu 89/h insa nu se vede numarul, abia cand aveam 60/h se vede numarul de inmatriculare. (nu era un drum aglomerat)
domnul politist a avut o atitudine intimidatoare, nu a completat acel proces de fata cu mine, nu am fost intrebat despre ocupatie sau loc de munca si nici nu a precizat faptul ca pot scrie obiectiuni in acel proces.
Precizez urmatoarele: eu sunt din judetul Iasi, radarul era in judetul Harghita iar acum sunt in judetul Oradea pregatinduma sa parasesc tara, dar din cauza acestui proces verbal trebuie sa aman plecarea.
astazi am fost sunat de parinti sa-mi spuna ca am primit prin posta un plic de la politie insa au refuzat primirea lui.
care ar fi sansele ca acel proces verbal sa fie declarat nul? adica precizand in justitie cele de mai sus (necompletarea in prezenta mea si restul) ar fi destul ?
sau ce se poate intampla daca nu voi lua nici o masura si voi parasi tara? (studiez si muncesc in UK)
vreti sa spuneti ca politia v-a permis "vizionarea" inregistrarii?:hm:
atat timp cat nu aveti procesul verbal nu il veti putea ataca in instanta.
daca parintii au refuzat primirea plicului, fiind un plic cu confirmare de primire factorul postal sa fi mentionat acest refuz pe plic. in acest caz politia are confirmarea ca procesul verbal a fost "comunicat", prin urmare prin refuzul primirii pv nu mai puteti introduce plangere impotriva acestuia in termenul legal de 15 zile.
nu puteti contesta ceva ce nu aveti.
daca nu luati nicio masura veti ramane cu amenda pe care sa o achitati integral.
Art. 19 O.G.2/2001:
(1) Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod.
Daca nu a existat nici un motiv legal pentru care agentul constatator a incheiat procesul-verbal in lipsa dumneavoastra, puteti sa-l contestati in instanta, pentru ca incheierea in lipsa se face numai in caz exceptional ("In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor").
Daca nu contestati procesul-verbal, va trebui sa achitati amenda.
nu mai era acolo decat un alt agent de politie, deci nu are martor.
cat despre refuzarea plicului, acesta a fost refuzat de o alta persoana si in lipsa mea, (iar acolo a scris ca sunt deja plecat din tara). se considera tot comunicare?
daca o platesc peste un an, sau 2 ori 3... o sa creasca dobanzi sau penalizari? Va multumesc!