Ma confrunt cu o situatie foarte ciudata, cel putin pentru mine.
La sfarsitul lunii aprilie m-a oprit un agent de politie pe raza localitatii Zlatna (jud. Alba), mi-a spus ca am depasit viteza regulamentara in localitate (63km/h), mi-a cerut actele si, pana sa apuc sa zic ceva, a disparut la masina politiei sa intocmeasca procesul verbal. Intentionam sa-i spun ca nu sunt de acord cu viteza declarata de el; aveam maxim 58 km/h si mi s-a parut foarte ciudat ca nu a confirmat cu alt agent viteza. A revenit in cateva minute si mi-a comunicat ca am fost sanctionata cu avertisment si 2 puncte penalizare. La sugestia celor 2 pasageri din autoturismul meu, am refuzat sa semnez PV.
Am gasit azi pe usa PV, insa am constatat cu stupoare ca avertismentul se transformase in amenda in suma de 140 lei. De asemenea, pe acest PV nu apar numele si semnatura vreunui martor asistent.
Intentionez sa depun plangere impotriva acestui PV, insa as avea nevoie de cateva informatii:
- in ce conditii poate fi declarat nul PV?
- intrucat domiciliez in alt judet decat cel pe raza caruia s-a produs evenimentul, pot sa transmit prin posta aceasta plangere?
Art. 17 O.G.2/2001 - Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.
Art. 19 (1) Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod.
Da, puteti sa trimieti prin posta, atentie sa va incadrati in termenul de 15 zile de la data la care ati primit proesul-verbal
Multumesc pt raspunsul prompt.
Inteleg ca pot sa solicit nulitatea PV pe motiv ca nu cuprinde datele si semnatura unui martor?
As putea sa solicit in aceasta plangere neprezentarea mea la sedinte, avand in vedere ca domiciliez in alt judet?
- da, puteti sa invocati ca si motiv de nulitate acest aspect
- solicitati ca judecata plangerii sa se faca in lipsa potrivit art.242 alin.2 Cod proc.civ.
Atentie insa sa solicitati in plangere, probe:inscrisuri, martori (indicati numele si adresa acestora), etc. Indicat ar fi ca pentru reusita procesului sa va prezentati...
Am omis in mesajele anterioare faptul ca in descrierea faptei savarsite se mentioneaza doar ca am fost inregistrata de aparatul radar, fara a se face referire la viteza. Ar putea fi si acest aspect un motiv de nulitate a PV?
Sa mentionez in plangere ca mi s-a comunicat la fata locului o sanctiune, iar pe PV primit acasa apare altceva?
Multumesc anticipat.