avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Anularea procesului verbal de contraventie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Anularea procesului verbal de contraventie

Ma confrunt cu o situatie foarte ciudata, cel putin pentru mine.
La sfarsitul lunii aprilie m-a oprit un agent de politie pe raza localitatii Zlatna (jud. Alba), mi-a spus ca am depasit viteza regulamentara in localitate (63km/h), mi-a cerut actele si, pana sa apuc sa zic ceva, a disparut la masina politiei sa intocmeasca procesul verbal. Intentionam sa-i spun ca nu sunt de acord cu viteza declarata de el; aveam maxim 58 km/h si mi s-a parut foarte ciudat ca nu a confirmat cu alt agent viteza. A revenit in cateva minute si mi-a comunicat ca am fost sanctionata cu avertisment si 2 puncte penalizare. La sugestia celor 2 pasageri din autoturismul meu, am refuzat sa semnez PV.
Am gasit azi pe usa PV, insa am constatat cu stupoare ca avertismentul se transformase in amenda in suma de 140 lei. De asemenea, pe acest PV nu apar numele si semnatura vreunui martor asistent.
Intentionez sa depun plangere impotriva acestui PV, insa as avea nevoie de cateva informatii:
- in ce conditii poate fi declarat nul PV?
- intrucat domiciliez in alt judet decat cel pe raza caruia s-a produs evenimentul, pot sa transmit prin posta aceasta plangere?
Cel mai recent răspuns: Dragan dragos , utilizator 16:59, 22 Ianuarie 2024
Procesul-verbal trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu urmatoarele:

- data si locul unde este incheiat;
- numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;
- datele dumneavoastra personale din actul de identitate;
- codul numeric personal al dumneavoastra;
- ocupatia;
- locul de munca;
- descrierea faptei contraventionale:
- indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita contraventia;
- aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
- indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;
- in caz de accident si numele societatii de asigurari;
- posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii;
- termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea impotriva procesului verbal;
- daca procesul verbal nu poarta semnatura dumneavoastra, politistul trebuie sa desemneze un martor care sa contrasemneze procesul verbal. Un politist nu poate sa fie trecut ca martor.
Vedeti si art. 16 din OG 2/2001
Art.17 din OG 2/2001 sanctioneaza procesul-verbal cu nulitate absoluta , dar acesta mai poate fi anulat, in unele cazuri ,si pentru neindeplinirea celorlalte conditii de forma .
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2012
Salagean Vasilica, Consilier juridic
Tot analizand procesul verbal, am observat ca, in locul unde ar trebui sa fie datele personale ale martorului asistent, apar un numar de caseta (video probabil) si numarul de inmatriculare al autovehicolului politiei. Asta poate sa insemne ca nu mai pot folosi ca motiv de anulare lipsa semnaturii unui martor?
Cu martorul se poate dovedi ca ati fost de fata si ca nu ati refuzat semnarea pv de contraventie . Contraventia din cate ati precizat Dvs. se pare ca a fost constatata prin mijloace tehnice omologate in conditiile legii. Astfel numai daca faceti plangere contraventionala veti putea intra in posesia probelor foto, video, etc., care sa ateste daca intradevar ati savarsit contraventia sau nu.
Buna ziua!ieri am fost surprins la intrarea intr o localitate dupa ce am trecut de semnul de bun venit in localitate am fost surprins de aparatul radar cu 52 de km peste limita legala,agentul respectiv mi a gresit prenumele pe proces!as putea face contestație,care ar fi sansele de castig?multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locul faptei gresit in procesul verbal paulmm2 paulmm2 Buna ziua, am fost inregistrat cu aparatul radar cu 102km/h in localite. Locul faptei e scris gresit, sunt doua drumuri nationale care trec prin acea ... (vezi toată discuția)
Lipsa semnaturii agentului constatator de pe procesul verbal de contraventie tikva tikva In cazul cand lipseste semnatura agentului constatator de pe Procesul verbal de constatare a contraventiei conform art.17 din O.G. nr.2/2001 privind regimul ... (vezi toată discuția)
Contestare amenda radar- radar in miscare mariuss12349 mariuss12349 Buna ziua, am primit o amneda rutiera pentru depasirea vitezei legale in localitate. In momentul in care politistii m-au vazut ca vin cu viteza au aprins ... (vezi toată discuția)