Buna ziua,
Am urmatoarea intrebare: un salariat este garant disjunct (a garantat pt o societate un imprumut la o banca). Societatea la care lucrez a primit o comunicare de la un executor judecatoresc care a comunicat societatii un act de infiintare a popririi pe salariu si o copie cerificata dupa contractul de imprumut de la banca, in care la un articol zice ca acel contract e titlu executoriu. Am mai avut popriri pe salariu dar adresele de la executorii judecatoresti aveau si o copie dupa o hotarare judecatoreasca. Am facut o adresa la executorul judecatoresc sa-mi comunice daca are o asemenea hotarare judecatoreasca dar nu am primit nici un raspuns. Nu stiu cum sa procedez acuma: sa fac sau nu poprire pe salariu salariatului. In adresa executorului judecatoresc sunt invocate niste articole din codul fiscal si se zice ca societatea e tert poprit si ca in termen de 15 zile de la comunicare trebuie sa facem poprire. Rog pe cine ma poate indruma sa-mi spuna cum e corect sa fac! Multumesc anticipat pentru orice sfat.
Este prima oara cand aud de garant disjuns (nu exclud posibiliattea de a exista bineinteles) insa probabil ca etse unul din cazurile de care am cunostinta (codebitor, garant real, ipotecar fideiusor, avalisdt etc.) Contractul de credit este titlu executoriu iar executorul nu este obligat sa va trimita dvs. incheierea de incuviintare pt ca nu sunteti dvs. in masura sa contestati si sa puneti in discutie legalitatea titlului executoriu si a actelor de executare (daca a grsit sau a abuzat, executorul va raspunde civil/penal dupa caz). Dvs primiti doar titlul executoriu (contr. de credit in acest caz si adresa de poprire iar dvs., ca tert poprit aveti obligatia sa va conformati in caz conttrar executioru putand sa se indreote impotriva tertului poprit pentru recuperarea creantei. Nu cred ca vreti sa riscati o validare de poprire asa ca va sfatuiesc sa va indepliniti obligatiile.
Exista si alte titluri executorii , nu numai hotararile judecatoresti! Astfel, spre exemplu, contractele de credit incheiate cu banci sau alte IFN-uri sunt titluri executorii direct, prin efectul legii. Articolele in serate de executor in adresa de infiintare a popriii sunt din Codul de procedura civila. Asa cum arata si colegul meu mai sus, dvs urmeaza sa infiintati porprire pe cota legala de 1/3 din veniturile salariatului in cauza, iar pentru eventuale opozitii, acesta din urma, in calitate de debitor, poate formula contestatie la executare. De altfel, in calitatea sa de garant in contractul de credit, raspunde in solidar cu titluarul creditului pentru achitarea integrala a acestuia si a dobanzilor si penalitatilor aferente!
Infiintez poprirea numai in baza titlului executoriu? Nu trebuie ca angajatorul (tert poprit) sa emita o decizie de infiintare a popririi pe baza acestui titlu executoriu? (Angajatorul nu vrea sa emita o astfel de decizie si nici sa infiinteze poprirea direct in baza titlului executoriu). Eu trebuie sa execut. Ce sa fac?
Infiintarea popririi se face direct de catre angajator. Cat priveste emiterea unei decizii in acest sens, depinde de regulamentul fiecarei societati in parte!
Poprire salariu
ion predescu
un salariat are in prezent 3 popriri. Acestea au venit la societate de la 3 executori diferiti. Salariatul prezinta angajatorului o noua incheiere cu o alta ... (vezi toată discuția)