avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Masina cu numere straine
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Masina cu numere straine

Buna ziua. Planuiesc sa vin in vacanta in Romania. Detin o masina inmatriculata pe Belgia . Problema ar fi cu folia de pe geamuri. Aici nu exista acea inscriptie care zice ca folia e aprobata RAR (nici nu ar avea cum). Ma puteti indruma spre un text de lege care spune ca odata ce masina nu e inmatriculata pe Romania nu sunt in vigoare reglementarile RAR (pentru mine asta e logic, dar.......) parca ma si vad oprit de 10 de ori pe drum plus ca numerele sunt si rosii. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: d3ath_sm0k3 , utilizator 19:57, 9 Iulie 2012
Nu stapanesc foarte bine domeniul, dar oricat de logic ti s-ar parea, in Romania trebuie sa te supui normelor interne ale acestei tari, sau normelor prevazute in tratatele internationale la care Romania este parte. Sa-ti dau un exemplu concludent: nu poti cumpara si detine legal o punga cu hasis din Amsterdam si sa o fumezi linistit in fata sectiei 19 din Bucuresti.
din punct de vedere al dotarilor un vehicul trebuie sa respecte legislatia tarii unde este inmatriculat.

trebuie sa vedeti in "codul rutier" al Belgiei care sunt prevederile privind foliile aplicate sau geamurile tratate chimic.

in Franta au introdus recent obligativitatea dotarii autovehiculelor cu etiloteste si nu am auzit ca masinile inmatricultate in alte tari si tranziteaza Franta sa fie obligate sa se doteze cu etilotest.

ce ar insemna ca fiecare tara sa aiba o legislatie specifica privind regimul rutier astfel incat o masina care circula prin Europa sa respecte legislatiile fiecarei tari pe care o tranziteaza?

cand tranzitezi o tara esti obligat sa respecti regulile de circulatie privind viteza si indicatoarele si nu obligatiile specifice privind dotarea vehiculelor tarii respective.

de altfel, in oug 195 nu se face deosebire intre dotarile masinilor inmatriculate in Romania si cele inmatriculate in alte tari astfel incat aplicarea unei amenzi intr-un astfel de caz ar duce la incalcarea principiului de drept potrivit căruia „acolo unde legea nu distinge nici cel ce o interpretează nu poate să distingă”.

comparatia lui @anona1963 cu hasisul din Amsterdam nu este relevanta in acest caz.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iulie 2012
cyan, moderator
Ok. Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda si retinere certificat la autovehicul inmatriculat in grecia, pentru folii pe geamuri laterale fata Phlom Phlom Buna seara! In urma cu putin timp am venit in vizita in Romania la neamuri, cu masina personala, inmatriculata in Grecia. Astazi am fost oprit in trafic de ... (vezi toată discuția)
Folie auto carbut carbut Buna ziua.Asi dori daca se poate sa ma ajute cineva in rezolvarea problemei mele:am cumparat un autoturism care a fost inscris in romania acum un an de un alt ... (vezi toată discuția)
Salut, am si eu cred o problema in domeniul auto. locuiesc in ... ciprian_stanciu ciprian_stanciu Salut, Am si eu cred o problema in domeniul auto. Locuiesc in UK si pe perioada pandemiei pot lucra de acasa si am decis sa vin in Romania pentru o perioada ... (vezi toată discuția)