Am primit,platind pentru servicii de transport unei firme,numai copia xerox a facturii fiscale,cu semnatura reprezentantului firmei si cu stampila acesteia aplicata pe copie(plata s-a facut in doua transe,avans si plata finala) reprezentantul acestei firme refuzand categoric sa-mi elibereze factura originala,sub pretextul ca cei de la contabilitate solicita astfel,fapt pe care evident nu l-am crezut. Este evaziunea fiscala motivul acestui tertip,si cum poate aceasta firma sa fie trasa la raspundere pentru asemenea practici(eventual reclamata la Garda Financiara)?
Evazsiune fiscala poate fi doar daca nu va fi inregistrata in evidentele contabile acea factura. Originalul insa trebuie neaparat sa fie in contabilitatea dvs, o simpla copie nefiind document justificativ al cheltuielii efectuate.
Puteti sa faceti o sesizare la autoritatile de control, insa asigurati-va mai intai dvs. ca ati notificat in scris acea firma si ati solicitat originalul, eventual, puteti sa ii dati si in judecata, instanta obligandu-i sa va dea documentul solicitat, in original, sub rezerva platii de daune pe fiecare zi intarziere.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.