avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CONVIETUIEREA LA BLOC!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CONVIETUIEREA LA BLOC!

Buna ziua,

Va scriu in legatura cu urmatoarea problema la care astept un raspuns cat mai clar:
- in blocul in care locuiesc astazi s-a sistat furnizarea apei calde din cauza restantelor foarte mari la intretinere. Exista vreo baza legala care sa-i sileasca pe rau platnici sa isi achite datoriile, si cine ar trebui sa faca toate demersurile pentru a-i da in judecata? Administratorul sau orice proprietar din bloc?
- blocul este mizerabil, plin de gandaci. Asociatia de proprietari este obligata sa faca dezinsectie in partile comune ale blocului? Eu am investit foarte multi bani si am chemat o firma de dezinsectie si intr-adevar au disparut pentru o perioada dar daca ceilalti locatari stau cu "musafirii" la masa au inceput sa reapara si la mine din nou;
- locatarii arunca obiecte de tot felul pe geam. Exista vreun act normativ care sa amendeze locatarii care fac acest lucru sau macar de la primarie sa existe ceva instiintari sau somari ca ...cei care fac asa ceva vor fi amendati.

Astept cu interes raspunsul dvs.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Daniel4x4 , utilizator 16:38, 7 Iulie 2012
Desigur ca exista o baza legala. Exista chiar si legea asociatiilor de proprietari:
[ link extern ] .
Care a fost actualizata . Rau platnicii sunt actionati in instanta iar instanta va decide masurile ce trebuiesc luate. Sunt multe situatii in care apartamentele acestor rau platnici sunt scoase la vanzare pentru a recupera creantele priprietarilor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iulie 2012
Tirlea Andrei, Consilier juridic
Exista legea nr 230/2007 care obliga presedintele de asociatie la decaderea termenului de 90 de zile de neplata obligatii de intretinere sa demareze procedura in instanta pentru recuperare restante
Probleme interne le discutati si incercati sa le solutionati cu reprezentantul legal al asociatiei de proprietari=presedintele de asociatie
Daca va confruntati cu dezinteres aveti dreptul sa sesizati oficial serviciul specializat din primarie,inclusiv autoritatea de sanatate publica
-Baza legala conform careia proprietarii sunt obligati sa-si achite datoriile este legea 230/2007, respectiv art.46 din legea 230/2007.
-Conform art.31 din legea 230/2007 demersurile pentru darea in judecata trebuie sa le faca presedintele asociatiei si acest lucru se face in baza art.50.
-Ar mai fi de luat in considerare schimbarea conducerii asociatiei pentru neindeplinirea obligatiilor care ii revin conform art.30 si art.31.
-Conform art.14, lit.(3) din Normele metodologice de aplicare a legii230/2007, se poate convoca Adunarea generala a proprietarilor in cadrul carei se pot discuta problemele semnalate si se pot hotari masurile de rezolvare.
De asemenea, serviciile de curatenie si dezinsectie/deratizare trebuiesc asigurate de reprezentantii legali ai asociatiei prin contractarea acestor servicii cu firme specializate.
In ceea ce priveste amendarea celor care isi arunca gunoiul pe fereastra, e dificil de probat cine anume a aruncat si respectiv de amendat, dar in schimb reprezentantii primariei pot amenda Asociatia, iar aceasta amenda va afecta negativ fondurile asociatiei, respectiv buzunarul tuturor proprietarilor........

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fara apa rece ContSters266113 ContSters266113 Avem o problema legată de rău platnici. Asociaţia de proprietari a fost anunţată că datorită sumelor restante furnizorul de apă potabilă va opri ... (vezi toată discuția)
Ocupare spatiu tehnic pro_sc1_34 pro_sc1_34 Am citit legea 230/2007 si nu am gasit ceea ce ma intereseaza pe mine. As avea nevoie sa ma lamuresc la urmatoarea problema . Presedinta de bloc ocupa un ... (vezi toată discuția)
Dezinsectie zanaisa zanaisa Va rog sa imi spuneti daca exista o lege care sa oblige locatarii sa faca dezinsectie in locuinte ,in cazul in care este focar in bloc. Se poate aplica Legea ... (vezi toată discuția)