Am primit o expertiza judiciara in care instanta imi solicita a calcula prejudiciul la bugetul statului IN PREZENT, pentru contributii cu retinere la sursa dar nevirate catre bugetul de stat. Firma a intrat in insolventa si am 3 momente :
- T0 - data de la care incep calculele;
- T1 - data intrarii in insolventa;
- T2 - data prezenta.
Pana la care moment voi calcula penalitatile si dobanzile de intarziere fiind doua proceduri diferite si in cadrul insolventei accesoriile sunt sistate .
Eu voi calcula pana la data prezenta, dar va rezulta o suma mai mare decat cea cu care ANAF-ul s-a inregistrat la masa credala.
Un alt coleg expert cu foarte mare vechime mi-a sugerat ca in penal prejudiciul nu contine accesoriile (dobanzi si penalitati).
Ce sfaturi imi puteti oferii ?
Multumesc
Prejudiciul in materie penala se probeaza si se judeca conform regulilor din codul civil cu privire la raspunderea civila.
Prin urmare, prejudiciul va contine atat penalizari, cat si dobanzi daca legea impune retinerea acestora sau ele sunt prevazute de norme contractuale. Binenteles cu aplicarea prevederilor in materia insolventei cu privire la sistarea accesorilor de la momentul deschiderii procedurii.
Art. 14 din Codul de procedura penala
Obiectul şi exercitarea acţiunii civile
Acţiunea civilă are ca obiect tragerea la răspundere civilă a inculpatului, precum şi a părţii responsabile civilmente.
Acţiunea civilă poate fi alăturată acţiunii penale în cadrul procesului penal, prin constituirea persoanei vătămate ca parte civilă.
Repararea pagubei se face potrivit dispoziţiilor legii civile:
a) în natură, prin restituirea lucrului, prin restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, prin desfiinţarea totală ori parţială a unui înscris şi prin orice alt mijloc de reparare;
b) prin plata unei despăgubiri băneşti, în măsura în care repararea în natură nu este cu putinţă.
De asemenea, se acordă despăgubiri băneşti pentru folosul de care a fost lipsită partea civilă.
Acţiunea civilă poate avea ca obiect şi tragerea la răspundere civilă pentru repararea daunelor morale, - potrivit legii civile.