avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Firma intrata in insolventa si prejudiciu penal
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Firma intrata in insolventa si prejudiciu penal

Buna ziua,

Am primit o expertiza judiciara in care instanta imi solicita a calcula prejudiciul la bugetul statului IN PREZENT, pentru contributii cu retinere la sursa dar nevirate catre bugetul de stat. Firma a intrat in insolventa si am 3 momente :
- T0 - data de la care incep calculele;
- T1 - data intrarii in insolventa;
- T2 - data prezenta.

Pana la care moment voi calcula penalitatile si dobanzile de intarziere fiind doua proceduri diferite si in cadrul insolventei accesoriile sunt sistate .
Eu voi calcula pana la data prezenta, dar va rezulta o suma mai mare decat cea cu care ANAF-ul s-a inregistrat la masa credala.
Un alt coleg expert cu foarte mare vechime mi-a sugerat ca in penal prejudiciul nu contine accesoriile (dobanzi si penalitati).
Ce sfaturi imi puteti oferii ?
Multumesc

Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 07:15, 9 Iulie 2012
Prejudiciul in materie penala se probeaza si se judeca conform regulilor din codul civil cu privire la raspunderea civila.

Prin urmare, prejudiciul va contine atat penalizari, cat si dobanzi daca legea impune retinerea acestora sau ele sunt prevazute de norme contractuale. Binenteles cu aplicarea prevederilor in materia insolventei cu privire la sistarea accesorilor de la momentul deschiderii procedurii.
Ultima modificare: Duminică, 8 Iulie 2012
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Va rog respectuos daca puteti sa-mi spuneti si articolele care stipuleaza cele afirmate de d-voastra. Multumesc
Art. 14 din Codul de procedura penala
Obiectul şi exercitarea acţiunii civile

Acţiunea civilă are ca obiect tragerea la răspundere civilă a inculpatului, precum şi a părţii responsabile civilmente.

Acţiunea civilă poate fi alăturată acţiunii penale în cadrul procesului penal, prin constituirea persoanei vătămate ca parte civilă.

Repararea pagubei se face potrivit dispoziţiilor legii civile:

a) în natură, prin restituirea lucrului, prin restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, prin desfiinţarea totală ori parţială a unui înscris şi prin orice alt mijloc de reparare;

b) prin plata unei despăgubiri băneşti, în măsura în care repararea în natură nu este cu putinţă.

De asemenea, se acordă despăgubiri băneşti pentru folosul de care a fost lipsită partea civilă.

Acţiunea civilă poate avea ca obiect şi tragerea la răspundere civilă pentru repararea daunelor morale, - potrivit legii civile.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier mortal pe trecerea de pietoni reby reby Care este cuantumul despagubirilor morale pe care il pot pretinde sotul si fiica unei femei accidentate mortal pe trecerea de pietoni? (vezi toată discuția)
Constituire parte civila minor simonik2011 simonik2011 Buna ziua Un minor este citat ca parte civila intr-un proces, cererea de constituire ca parte civila se face de catre minor reprezentat de XXX (parinte) sau ... (vezi toată discuția)
Modificare pretentii parte civila emil6702 emil6702 Buna seara! In cazul unei plangeri penale, pot modifica pretentiile, in calitate de parte civila? Daca da, care este procedura: modificarea/completarea ... (vezi toată discuția)