avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozitul pe a doua casa
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozitul pe a doua casa

Buna ziua !
Am nevoie (cat mai urgent posibil) de un sfat/indrumare/ajutor privind impozitul pentru a doua propietate (locuinta).
Concret:
in 1995 am cumparat un apartament in Bucuresti.
in 2002 m-am apucat de construit o casa (a carei constructie am finalizat-o in 30.06.2005) intr-o comuna dintr-un judet limitrof Bucurestiului.
Nu am stiut -spre rusinea mea- ca din 2003 in Codul fiscal este prevazut ca la a doua propietate trebuie sa platesti 15% suplimentar. Doar ce am auzit, anul trecut, ca se vrea o majorare a impozitului cu 65% la a -II-a locuinta, nestiind ca –deja– e in vigoarea o prevedere legislativa similara!

Am aflat acest lucru saptamana trecuta cand am fost sa-mi platesc (cum am facut an de an) impozitul pe apartament.
Mi-au cerut buletinul si au vazut ca am domiciliul in alta parte si atunci mi-au spus ca trebuie sa completez un formular “de declaratie speciala de impunere pentru stabilirea impozitului pe cladiri majorat in cazul p.f. detinatoare a mai multor cladirii....., etc, etc”
Doamna de la registratura mi-a spus ca trebuie sa astept si in decurs de o luna imi va veni recalcularea la penalitati, 0.1%/zi la diferenta de 15% pe care nu am platit-o la timp !!!!
Am inceput sa calculez (in gand) despre ce suma ar fi vorba, m-a luat ameteala “la figurat” si de zapaceala am trecut ca “anul dobandirii” la casa -2002 (anul in care m-am apucat de constructie) si nu 2005-anul cand am finalizat-o si implicit am “dobandit-o”.
1) Ce am de facut ??
Sa revin cu o adresa la directia de finante si sa le spun ca am gresit ?? si sa depun ca documente justificative: autorizatia de constructie din 2004 si un P.V. de (finalizare) incheiat la Primaria din comuna. As mai putea (ptr. ca le mai am ) sa pun chitantele de la taxe si impozite din comuna unde se vede ca in 2004 am platit doar pentru teren iar din 2005 am platit si pentru casa.
Eu alte acte la casa nu am !! Ar trebuii sa mai am ??? Stiu ca trebuie sa imi scot carte funciara, dar am neglijat..........lipsa de timp !
2) Faptul ca in perioada 21.03.2005-30.11.2009 apartamentul l-am avut dat prin contract de comodat unei firme ca punct de lucru ma poate ajuta cumva sa nu platesc atata penalizare ??
3) Am inteles (de pe net) ca este/era in vigoare o forma de prescriptie ceva de genul .... daca timp de 5 ani (ultimi) nu ai fost gasit cu restante SAU RESTANTELE MAI VECHI de 5ani nu se mai platesc ! Despre ce e vorba ??
4) Ce am de facut ca sa platesc cat mai putin penalizare pentru ca nu ma consider o persoana de rea-credinta ci doar neinformata care risca sa plateasca o suma exorbitanta pentru venitul meu ( aproape 10.000 lei RON daca nu mai mult (eu am calculat cam la 13800 !!!
Va multumesc din suflet !
Cel mai recent răspuns: Dora21 , utilizator 17:21, 10 Iulie 2012
1.Trebuie sa va duceti la directia de impozite si taxe sa dati declaratia speciala cu date corecte adica: data pv de receptie a cladirii- este data cand detineti o noua cladire- si data la care ati facut mutatia- la acea data cladire de la adresa de domiciliu este prima iar apartamentul devine a doua cladire. Veti anexa Copie dupa aceasta declaratie veti depune si la sediul primariei- directia de impozite si taxe din comuna unde locuiti- conform art 252 din codul fiscal:
"Art 252
(1)Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:
a)cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
b)cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
c)cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
(2)Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.
(3)În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atesta calitatea de proprietar.
(4)Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) au obligaţia să depună o declaraţie specială la compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale în raza cărora îşi au domiciliul, precum şi la cele în raza cărora sunt situate celelalte clădiri ale acestora. Modelul declaraţiei speciale va fi cel prevăzut prin norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului.

(la data 01-iul-2010 Art. 252 din titlul IX, capitolul II modificat de Art. I, punctul 1. din Ordonanta urgenta 59/2010 )
*) Pentru anul fiscal 2010, termenul de plată a diferenţelor de impozit rezultate în urma aplicării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă este 31 decembrie 2010.
Persoanele fizice care achită integral până la data de 30 septembrie 2010 impozitele recalculate în urma aplicării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, pentru diferenţele rezultate, beneficiază de bonificaţia stabilită prin hotărârile consiliilor locale adoptate pentru anul 2010."

Pana la data de 30.06.2010 alin.(1) arata asa :
(1)Dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul pe clădiri se majorează după cum urmează:
a)cu 15% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
b)cu 50% pentru cea de-a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
c)cu 75% pentru cea de-a treia clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
d)cu 100% pentru cea de-a patra clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu

2. Nu, faptul ca apartamentul l-ati avut inchiriat/ pus la dispozitia cuiva prin contract de comodat nu va ajuta sa platiti fara majorari. Majorari se vor calcula pentru sumele restante (diferenta neachitate) astfel : 0,1% pe zi pana la data de 30.06.2010 si incepand cu 01.07.2010 2% pe fiecare luna sau fractie de luna codului de procedura fiscala :

Art. 124-1: Majorări de întârziere în cazul creanţelor datorate bugetelor locale
(1)Prin excepţie de la prevederile art. 119 alin. (1) şi art. 1201, pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor de plată datorate bugetelor locale, se datorează după acest termen majorări de întârziere.
(2)Nivelul majorării de întârziere este de 2% din cuantumul obligaţiilor fiscale principale neachitate în termen, calculată pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.
(3)Prevederile art. 119-124 sunt aplicabile în mod corespunzător.
(4)Pentru sumele de restituit de la bugetul local se datorează dobândă. Nivelul şi modul de calcul al dobânzii sunt cele prevăzute la alin. (2).

(la data 01-iul-2010 Art. 124 din titlul VIII, capitolul III completat de Art. I, punctul 18. din Ordonanta urgenta 39/2010 )

3.Impozitul trebuie sa-l recalculeze pe ultimii 5 ani adica incepand cu 01.01.2007.

4. Nu cred ca aveti atat atat de mult cat ati calculat dvs oricum trebuie achitat.



Multumesc foarte mult pentru amabilitate(raspuns) !

Intr-adevar, nu am atat de mult de platit, am realizat dupa ce am scris "intrebarea". A fost o problema de matematica "bat-o vina"! Ca sa spun drept, facusem in Excell un tabel sa-mi calculeze pe fiecare an in parte si apoi prin formula sa mi le adune, dar am uitat/mi-a scapat ca trebuie sa pun in formula 0,1% din diferenta. Eu i-am dat sa calculeze direct 0,1 x nr. de zile x diferenta de achitat ..........si binenteles ca iesea o suma imensa !
Acum m-am mai linistit pentru ca:
1) mi-ati confirmat ce aflasem si din alte surse ca nu pot sa ma puna sa platesc decat pe ultimii 5 ani.
2) am realizat ca suma se va invarti la maxim 600-700 lei ! Nu e putin nici atat, dar ......bine ca scap doar cu atat !

Cu consideratie, va spune o zi buna in continuare D21 !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod fiscal carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Cand a intrat in vigoare art. 252 din codul Fiscal ? Multumesc ! (vezi toată discuția)
Impozit pe a doua cladire Tiberiu Lupu Tiberiu Lupu Daca a doua cladire este un garaj NELOCUIBIL se plateste pentru garaj impozit de 150%? Care este articolul de lege unde se leaga de cuvantul \"locuibil\" (sau ... (vezi toată discuția)
Impozit a doua proprietate bellefille bellefille Impozitul pentru pentru urmatorul imobil in afara celui de domiciliu se majoreaza cu65%,zice la lege.65%din ce? (vezi toată discuția)