Buna ziua !
Revin pe forum cu urmatoarea problema .
Camion oprit pentru control , de catre ISCTR , soferul prezinta urmatoarele documente : avize marfa , CMR , diagrame ,etc.
CMR- ul prezentat de catre sofer in 2 exemplare identice ca si forma + continut , este completat corespunzator , fiecare exemplar in parte, in original si stampilat ( locul incarcarii / locul descarcarii , felul marfii , cantitate , nume sofer , numar camion , data calendaristica , stampile.)
In urma controlului , agentul controlor ii spune soferului , ca nu e valabil CMR-ul prezentat deoarece nu este in format autocopiant .......si drept urmare face mentiune pe diagrama tahograf " lipsa document transport " pe care o si semneaza + stampileaza.
Mentionez ca , CMR pe care l-a prezentat soferul era identic ca si forma + continut de rubrici cu cel standard /autocopiant . Atata tot ca din motive economice , am preferat sa copiez si apoi sa listez pe calculator aceste formulare CMR-uri , sa scrie soferul de 2 ori acelasi lucru ...decat sa iau CMR autocopiant de la diverse tipografii/ papetarii.
Dupa aproape 6 luni , primim prin curier , P/V intocmit in lipsa , deci nu am putut face obiectiuni , de ex . mai ales la afirmatia agentului ca soferul in momentul controlului nu a prezentat agentului decat avizele marfii. Lucru neadevarat. Mi-e teama ca datorita acelei afirmatii ale agentului , va trebui sa demonstrez instantei ca soferul avea macar si acel CMR in format copie , pana sa ajungem sa " judecam " daca e ok in copie (cum avea soferul ) sau trebuie autocopiant formularul ( cum solicita agentuL ).
Fapta descrisa si sanctionata cu amenda de 8000 ron este : " lipsa document transport " , conf. HG 69 / 2012 art 4 , pct 57.6
Eu am citit HG , si nu am gasit nicaieri scris ca CMR-ul , trebuie sa fie din X exemplare in forma autocopianta . CMR -ul este un act international , si nici in legea europeana ( am inteles de la cineva ) nu e mentionat.
Imi puteti spune ce sanse am sa castig in instanta ? Sau daca stie cineva , o lege , articol unde scrie ce forma trebuie sa aibe CMR-ul ..../scrisoarea de transport / document transport .
Va multumesc .