avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturile bãneºti pentru concediul de odihnã ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturile bãneºti pentru concediul de odihnã neefectuat

Soţia mea a ieşit la pensie din 25 iunie 2012 şi nu a efectuat concediul de odihnă. Firma refuză plata concediului pe motiv că nu ştie baza legală. Vă rog dacă puteţi să-mi răspundeţi care este baza legală pentru plata concediului de odihnă neefectuat?
Cel mai recent răspuns: mesterul61 , utilizator 18:37, 9 Iulie 2012
Art.146 alin.4 C.mun. : Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Conform art. 56 lit. c) Codul Muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare.
Art. 56, alin. (1) litera c) contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie, in cazul pensiei de invaliditate. Pensionarea pentru invaliditate constituie un caz de incetare de drept a contractului individual dee munca.
In ambele cazuri, este o incetare a contractului individual de munca.

In conformitate cu art. 40, alin (2) litera c) din codul muncii republicat, angajatorului ii revine obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege in baza contractului individual de munca sau a contractului colectiv de munca.
Dreptul la concediul de odihna anual, la indemnizatia de concediu de odihna si compensarea in bani a zilelor de concediu neefectuat in cazul incetarii contractului individual de munca, sunt drepturi ce decurg din lege.
Potrivit art. 146 alin (4) din Codul Muncii republicat, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului de munca.
Asadar, concediul de odihna neefectuat se compenseaza in bani si se plateste o data cu plata ultimelor drepturi salariale cuvenite.
Mulţumesc frumos ptr. ambele răspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediu odihna buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o problema. ... luminita29 luminita29 Plata concediu odihna Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o problema. Angajatul isi da demisia . Mai are zile de concediu de efectuat insa el nu doreste ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Ma confrunt cu urmatoarea situatie : Un angajat este in concediu medical inepand cu luna martie 2015; daca v a prezenta in continuare ... (vezi toată discuția)
Bună seara! spuneţi-mi,vă rog,dacă este corect întocmită prezenta cerere! ella m ella m Bună seara! Spuneţi-mi,vă rog,dacă este corect întocmită prezenta cerere! Subsemnata ……….., salariată în cadrul unităţii de ... (vezi toată discuția)