Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti si pe mine.
Bunica mea a decedat.Domiciliul din Buletin este in Tg-jiu, insa locul decesului este Berlesti, jud Gorj.
Am mers la Un notar ca sa fac o procura generala, imputernicindu-mi mama sa se ocupe de toate demersurile in vederea acceptarii si dezbaterii succesiunii deoarece eu nu mai locuiesc in Tg-jiu, ci in Bucuresti.
Si aici intervine nelamurirea mea:notarul de la Bucuresti a scris in procura ca bunica mea decedata avea ultimul dpmiciliu la Berlesti dupa cum reiese din certificatul de deces.
Adica daca eu am domiciliul in Bucuresti si ma Duc in excursie la New york si mor, ultimul domiciliu este New york?
Va rog sa ma lamuriti si pe mine cum este corect din punct de vedere juridic.
Multumesc!
Potrivit Legii notarilor publici şi a activităţii notariale, ultimul domiciliu al defunctului determină competenţa notarială în ceea ce priveşte dezbaterea succesorală. Nu locul decesului, ci locul unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
Notarul nu putea înscrie în procură un alt ultim domiciliu decît cel rezultat din certificatul de deces. Eroarea poate porni de la completarea certificatului de deces. Sau poate că nu e nicio eroare. Sunteţi sigur că ultimul domiciliu al bunicii, aşa cum figura în actul ei de odentitate, nu este în Berleşti?
Oricum, dacă Berleşti se află în circumscripţia teritorială a judecătoriei Tîrgu-Jiu, nu e nicio problemă. Orice notar din acea circumscripţie este competent să dezbată succesiunea.
Buna ziua!
Va multumesc mult pentru raspuns.
In certificatul de deces, domiciliul este Tg-jiu, iar locul decesului Este Berlesti.
Si explicatia notarului care mi-a intocmit procura este ca a trecut Berlesti in respectiva procura pentru ca este ultimul loc, ultimul ei domiciliu.Ceea ce mi se pare aberant deoarece ultimul ei domiciliu conform buletinului, este in Tg-jiu.
Notarul mi-a spus ca din punct de vedere juridic asa se scrie.Dar nu mi se pare logic.
multumesc!
Notarul a greşit. Locul decesului putea să fie, vorba dumneavoastră, în USA sau undeva într-un vîrf de munte, unde defunctul s-a aflat vremelnic - poate pentru un ceas-două. Nu înseamnă că a avut şi domiciliul acolo.
Eroarea notarului ar putea avea efect doar dacă notarul care va dezbate succesiunea va considera că procura este dată pentru dezbaterea succesiunii după altă persoană, nu după aceea înscrisă în certificatul prezentat lui. Dar, dacă celelalte elemente care pot identifica defuncta (numele, locul decesului, data decesului, eventual CNP) sunt corect trecute în procură, cred că se poate trece peste eroarea privind ultimul domiciliu. Dacă nu, va trebui să trimiteţi o nouă procură.
Succesiune
pepike
Dupa bunica mea mostenitorii sunt eu si sora mea (tatal, singurul fiu al bunicii a decedat). Ultimul domiciuliu a bunicii era intr-un oras mic in judetul ... (vezi toată discuția)
Succesiune
costels
deschiderea succesiunii se poate face la orice notar?
se poate deschide succesiune in Bucuresti pt . ca proprietatea e in alt judet? (vezi toată discuția)