avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare certificat de nastere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare certificat de nastere

Am facut o procura surorii mele sa-mi preschimbe certificatul de nastere vechi. Mentionez ca domiciliez in alta localitate decat cea in care m-am nascut( distanta 500 km). Procura am facut-o pentru primaria localitatii de domiciliu, pentru ca in localitatea de nastere nu mai am pe nimeni, insa primaria de domiciliu refuza sa-mi preschimbe certificatul. Este legal??
Multumesc, Tabita.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 21:35, 14 Iulie 2012
nu este corect insa se intampla in Romania...
tabitasartor a scris:

primaria de domiciliu refuza sa-mi preschimbe certificatul. Este legal??

:O Chiar asa?

Trebuie sa faceti o cerere in scris catre primaria de domiciliu,ei va vor da un nr de inregistrare la cererea dvs,si va vor da raspunsul tot in scris. Acolo in raspunsul lor de la primarie va fii specificat de ce REFUZA. Ei trebuie sa va raspunda cu o lege,un articol legal motivul lor de refuzare. Daca va scrie motivul legal,atunci puteti sa verificati ce spune legea din argumentul lor. Daca nu specifica nici un articol legal,nu vad nici un motiv de a va respinge-refuza cererea de preschimbare a certificatului.
Solicitati oficial sefului serviciului de stare civila din localitatea de domiciliu sa desfasoare demersuri-in limita de competenta ,in vederea preschimbarii certificatului dvs de nastere
Serviciul de stare civila detine obligatia sa desfasoare demersuri catre si la nivelul autoritatii emitente a certtificatului de nastere,urmand a va fi comunicat documentul solicitat
Nu exista motiv sa nu fie primita cererea daca procura speciala a fost completata corect si daca persoana mandatata are actul de identitate in termenul de valabilitate.

Art. 153. din Metodologia din 2011 cu privire la aplicarea unitara a dispozitiilor in materie de stare civila:
(1) Persoanele care au domiciliul in alte localitati decat cele in care sunt pastrate registrele de stare civila si nu se pot deplasa personal pentru a obtine certificatele de stare civila pot depune cererea la S.P.C.L.E.P. sau, dupa caz, la primaria unitatii administrativ-teritoriale in raza careia isi au domiciliul ori resedinta, indicand unitatea administrativ-teritoriala unde se gaseste actul respectiv si datele de stare civila, pentru identificarea acestuia.

Persoana mandatata ar fi bine sa depuna odata cu cererea si vechiul certificat de nastere - am inteles ca il aveti.
Probabil ca nu ati intocmit procura cum trebuie in sensul ca trebuie specificat expres faptul ca imputerniciti pe sora dvs. cu toate datele de identificare, pentru ca in numele dvs. si pentru dvs. sa se deplaseze la primaria dvs. de domiciliu si anume x unde sa depuna cererea insotita de certificatul de tip vechi seria si nr., pentru a solicita si ridica un certificat de nastere de tip nou . Mentionati ca solicitati ca primaria de la locul dvs. de domiciliu sa solicite certificatul de la locul de nastere adica de la primaria y unde dvs. v-ati nascut dupa care sa-l elibereze mandatarei dvs. Ii trimiteti si o copie dupa buletinul dvs. pentru a se vedea ca sunteti cu domiciliul in orasul x. Probabil ca ati facut procura pentru a va ridica certificatul fara a specifica de la care primarie. Daca ati mentionat sa va ridice de la primaria x aceasta neavand in pastrare actul normal ca nu va putea onora doleantele. Eliberarea certificatelor se face in regim special in sensul ca datele din procura trebuie sa cuprinda exact ce doriti dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

valabilitate certificat de nastere vechi venon venon Buna ziua. As dori sa stiu daca certificatul de nastere tip vechi este valabil pentru obtinerea unui certificat de celibat de catre o persoana imputernicita ... (vezi toată discuția)
Preschimbare certificat de nastere adrian ioan adrian ioan buna seara,as dori sa stiu ce acte am nevoie ptr. preschimbare certificat de nastere (vezi toată discuția)
Schimbare certificat de nastere carmenchi carmenchi cum pot obtine certificatul de nastere a unei persoane aflata in strainatate. de ce documente am nevoie. vechiul certificat fiind pierdut. (vezi toată discuția)