andrei-andreiul a scris:
...mi sa anulat permisul de conducere pentru consum de alcool pe o perioada de 3 ani in afara romaniei eu fiind rezident in tara unde am savarsit fapta as vrea sa stiu ce se va intampla in romania (...) voi primi o pedeapsa de 90 de zile in romania si sa dau si examen ptr redobandire
examen ptr redobandirea permisului se da numai in cazul in care acesta este anulat.
anularea pc se produce in momentul savarsirii unei infractiuni.
pedeapsa de 90 de zile se aplica numai in cazul contraventiilor si nu este necesara redobandirea permisului de conducere ci numai sustinerea testului de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie 13/15.
acum depinde de ce v-a fost anulat permisul de conducere ptr alcool in tara de rezidenta fata de legislatia romaneasca.
pana in 0,80 g/l alcool pur în sânge permisul se suspenda 90 zile, peste 0.80 se anuleaza.
Art. 203. – (1) Anularea permisului de conducere, în cazurile prevazute la art.114 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002, republicata se dispune:
b) de seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române,
în baza unei hotarâri judecatoresti ramasa definitiva, pronuntata de catre o autoritate straina competenta, pentru o infractiune savârsita de titular pe teritoriul statului respectiv, daca pentru fapta savârsita legislatia româna prevede aceasta masura;
Art.114. - (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art.85, art.86 alin.(2),
art.87 alin.(1), (2), (4) şi (5), art.89 alin.(1) şi (2), art.90 alin. (1) şi art.92 alin.(3);
Art.87. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Art.116. - (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una din situaţiile următoare:
b)
a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a
rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;