avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... mi.a fost suspendat permisul auto in finlanda
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

mi.a fost suspendat permisul auto in finlanda

Mi.a fost suspendat permisul auto in finlanda pe o perioada de 5luni datorita alcolemiei de 0.45% aer expirat,nu mi s.au luat probe biologice! Autoritatile finlandeze au spus ca trimit permisul la autoritatea eminenta in ro! Intrebarea este: in romania imi vor returna permisul,se va intocmi proces penal in romania,cum recuperez permisul,cand si cum? Va multumesc! Precizez,permisul este romanesc nu sunt rezident in finlanda.
Cel mai recent răspuns: clau2233 , utilizator 04:38, 15 Iulie 2012
Art.115. – (1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce sau anularea permisului de conducere se dispune de către poliţia rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi în cazul în care împotriva titularului acestuia s-a hotărât o astfel de măsură de către o autoritate străină competentă pentru o faptă săvârşită pe teritoriul altui stat, în condiţiile stabilite prin Convenţia europeană cu privire la efectele internaţionale ale interzicerii exercitării dreptului de a conduce un vehicul cu motor, adoptată la Bruxelles la 3 iunie 1976, ratificată de România prin Legea nr.126/1997.
(2) Hotărârea asupra suspendării exercitării dreptului de a conduce un vehicul sau a anulării permisului de conducere se comunică titularului de către poliţia rutieră care a dispus măsura.

Va rog sa.mi spuneti in cazul meu mai pe inteles ce se intampla cu permisul , il mai pot recupera, finlandezii au zis ca n.am dreptul sa conduc 5luni pe teritoriul lor si ca permisul il vor trimite in romania catre autoritati? Trebuie sa astept 5luni sa mi se inapoieze permisul in romania ,mi se poate intocmii dosar penal in ro datorita alcolemiei de 0.45 aer expirat,proba luata de autoritatile finlandeze? Multumesc!
conform OUG 195 pentru peste 0.4 in aer expirat in Romania fapta este considerata infractiune si se dechide dosar penal iar pentru peste 0.8 in sange permisul se anuleaza.

HG 1391/2006:
Art. 213
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se dispune de către poliţia rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi în cazul când titularul permisului de conducere eliberat de către autoritatea competentă din România a săvârşit o faptă pe teritoriul altui stat, iar autoritatea statului respectiv a dispus, prin hotărâre, o astfel de măsură.
(2) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se aplică pe teritoriul României numai dacă pentru fapta săvârşită legislaţia rutieră românească prevede o astfel de măsură.
(3) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pe teritoriul României nu poate fi mai mare decât cea prevăzută de legislaţia rutieră românească pentru o faptă asemănătoare.
(4) Pentru stabilirea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se ia în considerare, obligatoriu, perioada cât titularul permisului de conducere nu a avut drept de circulaţie pe teritoriul statului care a emis o astfel de decizie.

este posibil sa scapati cu o suspendare ptr 90 de zile ptr ca legislatia romaneasca anuleaza permisul numai dupa valoarea din sange iar in cazul dvs suspendarea s-a facut numai in baza valorii din aerul expirat, in plus autoritatea finlandeza a suspendat permisul si nu l-a anulat.

Art.87. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

o alta solutie ar fi ca autoritatea finlandeza sa retina permisul pana la trecerea perioadei de suspendare si sa nu il trimita in Romania, evitati astfel un eventual dosar penal din partea autoritatilor romane care se poate finaliza cu anularea permisului de conducere. aceasta solutie se aplica cetatenilor straini care nu vor ca permisul sa le fie trimis in tara de origine autoritatii emitente.
Multumesc mult de informatii!!! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis suspendat in germania Adrianpop762 Adrianpop762 Daca permisul a fost suspendat in Germania,suspendarea permisului este valabila si in Romania?multumesc! (vezi toată discuția)
Permis suspendat in franta ioanapaula ioanapaula buna.mi-a fost suspendat permisul in franta si un fost polițist din romania mi-a spus ca dacă merg in romania si il declar pierdut imi emite alt ... (vezi toată discuția)
Salut - anulare permis in strainatate andrei-andreiul andrei-andreiul am si eu o intrebare ca nu am fost lamurit ...mi sa anulat permisul de conducere pentru consum de alcool pe o perioada de 3 ani in afara romaniei eu fiind ... (vezi toată discuția)