Buna ziua!
As vrea sa va intreb stiti cumva daca este posibil ca o persoana fizica caruia i-a incetat contractul de munca ca urmare a cererii personale de a iesi cu ordonanta ( contravaloare a nu stiu cate salarii exact) si care ulterior se angajeaza la o societate comerciala, poate dupa o luna sa intre in somaj de la acest din urma angajator, adica sa beneficieze si de ajutor de somaj?
Va multumesc
Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele in cautarea unui loc de munca, aflate in una dintre urmatoarele situatii:
a) au devenit someri in sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c);
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant sau dupa satisfacerea stagiului militar;
c) ocupa un loc de munca si, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia;
d) au obtinut statutul de refugiat sau alta forma de protectie internationala, conform legii;
e) cetateni straini sau apatrizi care au fost incadrati in munca sau au realizat venituri in Romania, conform legii;
f) nu au putut ocupa loc de munca dupa repatriere sau dupa eliberarea din detentie.
art.5 IV
c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare;
Art. 34. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
..... c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
Eu inteleg ca persona de care vorbiti cumuleaza pensia cu ajutorul de somaj.Nu este legal, v-am dat mai sus si legislatia care defineste clar persoanele care au drept de-a beneficia de aceasta indemnizatie, precum si faptul ca pensionarii nu fac parte din aceasta categorie.
Poate nu m-am exprimat eu in mod corect...aceste persoane nu indeplinesc conditiile de pensionare, nici varsta, nici vechimea.. pur si simplu li s-a propus sa plece din societate pe baza de ordonanta ( cum sunt cazul pers ce au lucrat la CFR sau Radet) si li s-a oferit o suma ce totalizeaza un nr de 20 salarii. Intrebarea mea era daca in aceste conditii daca se angajeaza pentru o luna, doua la alt angajator mai pot beneficia si de ajutorul de somaj?
Multumesc anticipat!
Da, daca indeplineste stagiul de cotizare iar CIM-ul i-a incetat din motive neimputabile, da, poate beneficia de indemnizatie de somaj, chiar daca a primit acele salarii compensatorii, chiar daca a lucrat o singura luna la noul angajator.