Dar am tot auzit ca, un absolvent poate solicita aceasta indemnizatie de somaj, doar daca avea la data absolvirii cel mult 26 de ani. Oare asa sa fie?
Din pricina aceasta am intrebat.
Avand in vedere ca am terminat si o facultate si acum si aceasta scoala si tot n-am de lucru, ma gandeam sa apelez la aceasta varianta provizorie pana imi voi gasi ceva de lucru in unul din multele domenii in care m-am tot pregatit pana la aceasta varsta.
Daca nu, sa plec sa profesez ca asistent medical, in afara tarii. Ca Romania n-are nevoie de oameni tineri ca sa aduca la bugetul ei bani din taxele si impozitele care ar putea fi luate de la acestia...
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
art.5
În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
....
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare;
d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.
...
Art. 16
Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în căutarea unui loc de muncă, aflate în una dintre următoarele situaţii:
a) au devenit şomeri în sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c);
b) nu au putut ocupa loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ;
c) ocupa un loc de muncă şi, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia;
d) au obţinut statutul de refugiat sau altă formă de protecţie internaţională, conform legii;
e) sunt cetăţeni străini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncă sau au realizat venituri în România sau care au drept de muncă pe teritoriul României, conform legii;
f) nu au putut ocupa loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenţie.
.....
Art. 34
(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........
Prin urmare, nu exista o astfel de conditie mentionata de dvs in lege.
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Da, aveti dreptate. Doar ce am venit de la AJOFM de pe raza unde am domiciliul si am depus dosarul pentru ca sunt in cautarea unui loc de munca in domeniul pregatirilor mele.
Acum daca n-am sa gasesc nimic pana la data de 1.11.2016, voi apela fara sa vreau si la varianta somajului (ca doar traim in Romania si tara asta produce doar someri. Suntem obisnuiti ca mai toate posturile sa fie ocupate de rudele celor din sistem, sau, sa fie ocupate de cei care dau spaga)...
Va multumesc inca o data pentru raspunsuri.
Problema rezolvata. :)