Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in legatura cu o problema.
Ma aflu in situatia urmatoare: parintii mei nu mai stau impreuna de cel putin 10 ani, sunt ca si divortati, dar nu au intentat acest proces. In timpul liceului am primit de la un parinte pensie alimentara, in urma amenintarii cu divortul. Acum la 21 de ani, dupa 2 ani de la absolvirea liceului, doresc sa urmez o facultate.
Intrebarea mea este daca pot sa obtin pensie de intretinere fara ca parintii sa fie divortati?
Nu cred ca puteti .
Obligatia de intretinere se stabileste ori prin hotararea de divort ori prin actiune separata, dar ulterioara divortului.
Cat timp din punct de vedere legal tatal dv. va are in ingrijire nu poate fi obligat la plata pensiei de intretinere.
Exista obligatia de intretinere intre dvs si parinte. Pt ca nu locuiti impreuna si dvs sunteti in stare de nevoie, il puteti actiona in judecata pt a va plati pensie.
Va fi nevoie sa dovediti ca suntteti student si nu aveti venituri.
Actiunea nu are legatura cu divortul parintilor dvs
Va mutumesc foarte mult.
In urma mesajului dumneavoastra m-am documentat in legatura cu "obligatia de intretinere":
Drepturile şi îndatoririle părinteşti
Art. 499
Obligaţia de întreţinere
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.
Nu as vrea sa merg asa de departe, dar daca viciile sunt mai importante decat viitorul copilului tau, atunci nu mai am cuvinte.
Mai am unele nelamuriri, deoarece nu am mai avut tangente cu instantele:
-daca voi fi admis la universitate, va trebui sa contactez un avocat? (pe ce criterii sa aleg?)
-ce costuri implica aceasta actiune de judecata? (nu dispun de resuse financiare cu care sa jonglez prin procese)
Mda, nu stiu cum va documentati dvs de ati ajuns la articole unde e vb de copii minori.
Numai in cazul in care sunteti admis la facultate si nu va veti intretine din munca vi se cuvine pensie de la tata.
Actiunea e scutita de taxa de tmbru, dar va costa avocatul. Contactati un avocat macar pt redactarea cererii, daca nu va descurcati