avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere tanar 20 ani la facultate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere tanar 20 ani la facultate

Buna ziua,

Ce ar trebui sa faca un tanar, care are 20 de ani si vrea sa se inscrie la facultate (particulara, acreditata) si caruia niciunul din parinti nu-i mai acorda sprijin.
Parintii sunt divortati, in urma divortului el ramanand in intretinerea mamei, care acum aproape l-a dat afara din casa. Tatal nu l-a mai ajutat deloc de cand a terminat liceul (sectia uman, intensiv elgleza - deci are potential!)
S-a mutat din localitatea de domiciliu si a venit in Bucuresti, unde a locuieste pe la prieteni.
Munceste, ca zilier, in weekenduri dar asta nu-l ajuta prea mult. Vrea sa se inscrie din toamna la o facultate particulara. Din ce ar mai castiga si-ar mai asigura traiul. Daca ar sta in camin nu ar avea cheltuieli de intretinere prea mari
Problema intervine acum, cand niciunul din parinti nu vor sa-l ajute.
Din cate stiu, Codul famliei prevede ca, pana la terminarea facultatii, nu mai tarziu de 25 de ani, acesta poate primi pensie alimentara.

Puteti sa ne indrumati cui sa se adreseze si care ar fi pasii pe care ar trebui sa-i urmeze, ca sa intre legal in posesia drepturilor sale?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: creatza_70 , utilizator 14:56, 22 August 2014
Art. 499 n.c.civ
Obligaţia de întreţinere
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.

Dupa ce va fi admis la facultate (de preferat la cursuri de zi, pentru ca altfel sa va pune problema posibilitatii intretinerii sale din venituri castigate prin munca proprie ), are posibilitatea sa formuleze o actiune de stabilire pensie in favoarea sa,in contradictoriu cu ambii parinti, urmand sa faca dovada continuarii studiilor cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior ale carei cursuri le va urma.
Daca ambii parintii realizeaza venituri ( cu forme legale), reclamantul va indica si angajatorii si sediile acestora pentru comunicarea veniturilor realizate prin intermediul instantei.
Instanta competenta- instanta in a carei raza teritoriala domiciliaza reclamantul sau instanta in a carei raza teritoriala domiciliaza paratii.
Taxa de timbru de 20.00 lei.



Ultima modificare: Vineri, 22 August 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Multumesc foarte mult!

O zi frumoasa!
Copilul major, pentru a beneficia de întretinere de la parinti sai, trebuie sa faca dovada ca se afla în continuarea studiilor, presupunându-se ca din acest motiv acesta este în incapacitate de a munci , fapt ce determina o stare de nevoie.


Daca acesta are venituri proprii care sunt îndestulatoare pentru nevoile sale, parintii nu sunt obligati la plata pensiei de întretinere.

Deci, cu atât mai mult, copilul major ce realizeaza venituri iar programul cursurilor ce le urmeaza nu îl împiedica sa munceasca, nu poate solicita pensie de întretinere de la parintii sai întrucât nu se afla în stare de nevoie datorita incapacitatii de a munci



Sesizati instanta de judecata, in cazul in care apreciati ca fiind indeplinite conditiile sus explicitate.

Succes.


Copilul se va inscrie la facultate la cursuri de zi.
Momentan, pentru acoperirea cheltuielilor zilnice munceste, asa cum am mai precizat, ca zilier, in weekenduri. Aceasta fiind insa numai pe perioada verii. Intre timp va mai gasi ceva pentru completare dar cum e OBLIGATIA parintilor sa-l sustina, daca acestia nu sunt constienti de aceasta, putem sa-i fortam pe cale legala.
Am apelat la acest forum intrucat suntem revoltati de atitudinea acestor parinti, care in afara de a-i da nastere si, apoi, de a-i asigura un acoperis deasupra capului, nu au facut nimic. Noroc ca are el "stofa"buna. Ar trebui incurajati si ajutati cei care vor sa se si dezvolte in aceasta tara, nu numai sa asistam social toate leprele. Pana la urma, astfel de copii ne vor asigura pensiile la batranete.

Multumesc inca odata pentru sfaturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere+angajare alexandraerikas alexandraerikas Buna ziua ! Am 20 de ani, studiez o facultate acreditate si primesc pensie de intretinere de 450 de lei. Programul de la facultate imi permite sa lucrez ... (vezi toată discuția)
Cand inceteza plata pensiei alimentare? exista obligativitatea platii pensiei si pe perioada masterului? Marian marius Marian marius Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii: fiul meu a este licentiat din ac. vara, si m-a informat ca vrea sa se inscrie la masterat tot in cadrul ... (vezi toată discuția)
Pensie întreținere major MarcoIasmina MarcoIasmina Bună ziua. Am 19 ani și sunt primul an la facultatea de sport și în același timp și la un club sportiv cu contract încheiat de FRH. TATA A SISTAT PENSIA ... (vezi toată discuția)