avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cand inceteza plata pensiei alimentare? Exista ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cand inceteza plata pensiei alimentare? Exista obligativitatea platii pensiei si pe perioada masterului?

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii: fiul meu a este licentiat din ac. vara, si m-a informat ca vrea sa se inscrie la masterat tot in cadrul ac. facultati. Sunt obligat sa-i platesc incontinuare? Mai ales ca a ales aceste studii doar pt pensie, iar acu mai vrea sa-i platesc inca 2 ani. Daca studiile sunt de tipul invatamant cu frecventa?
Ultima modificare: Duminică, 13 August 2017
Marian marius, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 12:30, 13 August 2017
Ca să poată beneficia de pensie de întreținere, trebuie să îndeplinească 2 condiții:
`
1) Cursurile să fie la zi, și NU la fără frecvență.
2) Să nu fie angajat - salariat.
`
Dacă deja lucrează chiar dacă studiază LA ZI, se consideră că nu se mai află în stare de nevoie, sau că starea de nevoie este numai parțială și ar putea obține un procent mai mic decât maximul de 25%.
`
Dacă studiază la fără frecvență, se consideră că are timp și să muncească pentru a-și întreține existența.
`
EXEMPLU de JURISPRUDENȚĂ:
"Copilul major, pentru a beneficia de întreţinere de la părinţii săi, trebuie să facă dovada că se află în continuarea studiilor, presupunându-se că din acest motiv este în incapacitate de a munci, ce determină o stare de nevoie. Urmarea unor cursuri cu frecvenţă redusă nu îl împiedică însă să obţină venituri. De altfel, şi în cazul copilului minor, dacă acesta are venituri proprii care sunt îndestulătoare pentru nevoile sale, părinţii nu sunt obligaţi la întreţinere. Deci, cu atât mai mult, copilul major care poate realiza venituri, programul cursurilor pe care le urmează neîmpiedicându-l să muncească, nu poate solicita întreţinere de la părinţii săi". - (Trib. Călăraşi, dec. civ. nr. 640/R/2010, portal.just.ro)
Buna ziua,
Conform art. 499 alin. 3 C.Civ. aveti obligatia:
,,(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani."
Inca ceva, NU UITATI CA ESTE FIUL DUMNEAVOASTRA! INVATA nu se duce la distractii!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere+angajare alexandraerikas alexandraerikas Buna ziua ! Am 20 de ani, studiez o facultate acreditate si primesc pensie de intretinere de 450 de lei. Programul de la facultate imi permite sa lucrez ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere dodorel62 dodorel62 Buna ziua . Eu am de achitat o pensie de intretinere si in hotararea pronuntata de judecatorie trebuie sa platesc aceasta suma pana cand fiul meu termina ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara astoret99 astoret99 Buna ziua, am divortat de sotul meu in anul 2004. In hotararea de divort scrie ca pensia alimentara trebuie sa o plateasca pana la majorat, dar fata mea face ... (vezi toată discuția)