Buna ziua,ma poate ajuta cineva cu o tematica de instructaj periodic pentru activitati de comert,respectiv fas-food...si sa ma lamuriti cu perioada intre care se face instructajul periodic (din cate in cate luni)...pentru ajutori de bucatari etc.,stiu doar ca la cei cu functii de executie se face instructajul la o luna in fisele I.S.U si in fisele de ssm tot la o luna se face?
Buna ziua. Perioada de de timp intre doua instruiri periodice se stabileste prin instructiunile proprii interne in cadrul firmei dar nu poate fi mai mare de 6 luni conform HG 1425/2006 revizuita si completata.
Art. 96
(1)Instruirea periodică se efectuează de către conducătorul locului de muncă.
(2)Intervalul dintre două instruiri periodice va fi stabilit prin instrucţiuni proprii, în funcţie de condiţiile locului de muncă şi/sau postului de lucru, şi nu va fi mai mare de 6 luni.
(3)Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre două instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni.
(4)Verificarea instruirii periodice se face de către şeful ierarhic al celui care efectuează instruirea şi prin sondaj de către angajator/lucrătorul desemnat/serviciul intern de prevenire şi protecţie/serviciile externe de prevenire şi protecţie, care vor semna fişele de instruire ale lucrătorilor, confirmând astfel că instruirea a fost făcută corespunzător.
(5)Instruirea periodică se va completa în mod obligatoriu şi cu demonstraţii practice.
In legatura cu furnizarea unei tematici aceasta trebuie intocmita de o persoana abilitata sau o firma abilitata si aprobata intern.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Riscurile de accidentare in bucatarie sunt multiple si se refera la activitatea propriu-zisa (carat materii prime, manipulat echipamente de lucru diverse, etc.), la echipamentele tehnice aflate in dotarea bucatariei (aparate de taiat, spalat, curatat, masini de gatit, etc.) si a anexelor care tin de aceasta (instalatii frigorifice, instalatii de gaze, ventilatie, etc.), la mediul de lucru destul de incomod avand in vedere conditiile de lucru (temperatura, curenti de aer, abur, umiditate, etc.).
Alegerea de catre angajator a intervalului de timp pentru efectuarea instructajului periodic trebuie sa tina cont de toate cele de mai sus, de antecedente in ceea ce priveste evenimentele inregistrate, de calificarea angajatilor, motive pentru ca instruirea sa se faca dupa caz, mai des si nu neaparat o data la 6 luni.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Am citit si eu textul acesta,problema e ca am avut control de la I.S.u si ne-au spus ca fisele de instruire pentru Situatii de Urgenta sa se faca la interval de o luna,oare sa le fac si pe cele de SSM totodata?Eu le faceam o data la 3 luni.Asta vroiam de fapt sa aflu.Multumesc
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Decideti impreuna cu angajatorul in functie de riscurile identificate si evaluate la locul de munca/ postul de lucru.
Pericole de accidentare sunt destule, asa cum am precizat in mesajul meu anterior. Important este si numarul de lucratori in bucatarie, la un moment dat, meseriile acestora si activitatile desfasurate simultan de catre lucratori.
Daca ISU a considerat ca este corect sa faceti instruire lunar, probabil ca este corect sa faceti instruire ssm tot lunar.
Nu uitati ca optiunea de instruire periodica trebuie sa fie precizata in instructiunile proprii ssm, intocmite pe locuri de munca/ posturi de lucru, pentru toate activitatile desfasurate si pentru toate echipamentele de lucru utilizate la locurile de munca.