Buna ziua,
Vreau sa va expun cazul unei societati de constructii infiintata in aprilie 2012, neplatitoare de TVA. In luna iulie am incasat 39000 lei prin banca. Tot in luna iulie am depus dosarul pt obtinerea certificatului de platitor de TVA dar vom deveni platitori de pe la mijlocul lunii iulie 2012. Intrebarile mele sunt:
1. Pentru cei 39.000 lei incasati trebuie sa tai factura fara TVA?
2. Care este suma pentru care am mai putea taia factura si sa incasam banii ca sa nu depasim plafonul de TVA, tinand cont ca de pe la mijlocul lunii iulie o sa fim platitori de TVA.
3. Apoi, cand devenim platitori de TVA urmeaza sa facturam toata lucrarea...cum procedez cu avansul incasat si pe care v-a trebui sa-l stornam, tinand cont ca am taiat factura fara TVA iar lucrarea va fi facturata cu TVA?
Multumesc anticipat !
1.Platitori de TVA deveniti incepand cu data primirii deciziei de la fisc. Deci factura fara TVA.
2. Socoteala e simpla 220000 - 39000 = 181000.
3.Storno 39000 (factura initiala) fara TVA iar daca primiti decizia suma finala cu TVA (storno -39000 fara TVA, plata finala Y RON cu TVA 24%)
trebuie sa aveti in vedere urmatoarele prevederi legale:
art. 134 cod fiscal
(5) În cazul schimbării regimului de impozitare se va proceda la regularizare pentru a se aplica regimul de impozitare în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii pentru cazurile prevăzute la art. 134^2 alin. (2) lit. a), numai dacă factura este emisă pentru contravaloarea parţială a livrării de bunuri sau a prestării de servicii, şi la art. 134^2 alin. (2) lit. b), dacă a fost încasat un avans pentru valoarea parţială a livrării de bunuri sau a prestării de servicii. Prevederile acestui alineat nu se aplică pentru micile întreprinderi prevăzute la art. 152, care se înregistrează în scopuri de TVA conform art. 153.
Multumesc frumos pentru raspunsuri! In problema expusa am strecurat o eraoare...suma de 39000 lei incasata, a fost in luna IUNIE 2012. Cu noile date ale problemei, astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra!
Nu se schimba nimic din datele problemei. Platitor de TVA deveniti incepand cu data deciziei de la fisc (probabil daca aveti noroc in cursul lunii iulie).
Buna ziua,
In primul rand vreau sa va multumesc pentru raspunsurile date!
In problema expusa, am strecurat o eroare, cei 39000 lei au fosi incasati in luna IUNIE . Deci cazul se prezinta astfel:
Vreau sa va expun cazul unei societati de constructii infiintata in aprilie 2012, neplatitoare de TVA. In luna IUNIE am incasat 39000 lei prin banca. Tot in luna IUNIE am depus dosarul pt obtinerea certificatului de platitor de TVA dar vom deveni platitori de pe la mijlocul lunii IULIE 2012. Intrebarile mele sunt:
1. Pentru cei 39.000 lei incasati trebuie sa tai factura fara TVA, da?
2. Care este suma pentru care am mai putea taia factura ca sa nu depasim plafonul de TVA atat in luna iunie cat si la inceputul lunii iulie, tinand cont ca de pe la mijlocul lunii IULIE o sa fim platitori de TVA.
3. Apoi, cand devenim platitori de TVA urmeaza sa facturam toata lucrarea...sa zic ca ar fi in valoare de 100.000 + TVA. Cum procedez cu avansul incasat si pe care v-a trebui sa-l stornam, tinand cont ca am taiat factura fara TVA iar lucrarea va fi facturata cu TVA? Cu alte cuvinte, cum ar arata factura finala?
Astept raspunsurile dumneavoastra si va multumesc anticipat !