avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... are dreptul angajatorul sa imi taie din salariu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

are dreptul angajatorul sa imi taie din salariu?

Buna seara. Lucrez ca asistent comercial la o firma privata(magazin bricolage) , mi se cere sa semnez o reducere salariala de 200 roni, aceasta reducere nu este prevazuta in contractul colectiv de munca si nici in cel individual. Angajatorul poate taia din venitul net suma de 200 de roni? Daca da care este legea care ii ofera angajatorului acest drept? Ma poate obliga sa semnez , ce consecinte poate avea refuzul meu de a semna aceasta reducere salariala? Va multumesc anticipat . O seara buna.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:18, 12 Iulie 2012
Dumneavoastra mentionati ca vi se cere sa semnati, deci vi se propune un act aditional la contractul individual de munca prin care, teoretic, de comun acord cu angajatorul acceptati reducerea salariului. In acest caz totul depinde de dumneavoastra daca acceptati sau nu reducerea salariului stabilit prin contractul de munca.
Angajatorul nu poate reduce salariul din proprie initiativa. Exista cazuri in care se reduce salariul pe o anumita perioada ca urmare a aplicarii unei sanctiuni disciplinare, insa aceasta este o alta situatie.
Nu puteti fi obligat sa semnati, iar ca si consecinta s-ar putea ca intr-o zi sa vi sa spuna ca angajatorul a luat decizia desfiintarii postului dumneavoastra deoarece nu va mai poate suporta plata salariului pentru activitatea pe care o prestati.
mikiduta7 a scris:

mi se cere sa semnez o reducere salariala de 200 roni, aceasta reducere nu este prevazuta in contractul colectiv de munca si nici in cel individual. Angajatorul poate taia din venitul net suma de 200 de roni?

Va poate taia nu din venitul net ci din salariul negociat daca vi s-a stabilit un target de vanzari
pe care nu l-ati realizat va reduce salariul cu procentul de neindeplinire...
Nu ne spuneti nimic insa de ce a apelat angajatorul la aceasta "taiere",poate fi vorba si despre aplicarea unei sanctiuni disciplinare de reducere a sal.de baza.
Nu mi s-a stabilit un target de vanzare, iar despre aplicarea unei sanctiuni indisciplinare nu poate fi vorba , deoarece aceasta reducere salariala vor sa o aplice tuturor angajatilor magazinului.Multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra
nu ni s-a dat nici o explicatie pentru aceasta reducere salariala, ci doar ca s-a hotarat in urma unei sedinte la nivel de conducere.reducerea salariala vor sa o aplice tuturor angajatilor.Va multumesc
In conformitate cu dispoziţiile art.41 alin.1 din Codul Muncii, regula în materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul parţilor. Prin excepţie, este posibila modificarea unilaterala numai în cazurile şi condiţiile expres prevazute de lege.

Asadar, decizia unilaterala a angajatorului de modificare a salariului este nelegala atata timp cat ea nu are acordul dvs sau ea nu denota dintr-un act normativ sau ccm aplicabil angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim mikik55 mikik55 UN salariat a ocupat un post de conducere, iar acum a fost trecut pe un post de excutie, prin act aditional la CIM, insa nu i s-a modificat si salariu. In ... (vezi toată discuția)
Neindeplinire target - sanctiune pecuniara laura-jurist laura-jurist buna ziua angajatilor unei societati li s-a stabilit un anunit nr de procesari pe zi. acestia au refuzat sa semneze adresa de stabilire a targetului. mai ... (vezi toată discuția)
Conflict dreptul muncii andronescu22 andronescu22 Firma x in insolventa solicita angajatilor sa semneze anexa pentru o reducere de salariu. Voalat se da de inteles ca cine nu semneaza urmeaza sa fie ... (vezi toată discuția)