angajatilor unei societati li s-a stabilit un anunit nr de procesari pe zi. acestia au refuzat sa semneze adresa de stabilire a targetului. mai mult, in mod voit taraganeaza munca astfel incat sa nu atinga targetul stipulat de catre conducere. se pot sanctiona disciplinar acesti angajati, prin diminuare salariala, proportional cu masura de indeplinire a targetului? precizez faptul ca reaua-voita este evidenta, numarul de procesari efectuate de catre angajati fiind mai mare inainte de stabilrea targetului decat cel de acum.
tot ce au de facut acesti angajati este nr stabilit de procesari. nu desfasoara si alte activitati.
da, pot fi sanctionati pecuniar dar trebuie sa creati in prealabil cadrul legislativ pentru a fi in legalitate... exemplu: decizia CA pentru stabilirea unui target de atatea nr procesari zilnice, ce se afiseaza la loc vizibil pentru a lua toti salariatii la cunostiinta...si aratata si sanctiunea neindeplinirii acelui target, precum si faptul ca abaterile repetate duc la desfacerea contractului individual de munca... de asemenea, trebuie aratat in acelasi act normativ si stimulentele ce le primesc cei ce depasesc targetul... sa fie proportional cu diminuarea... de exemplu: daca se reduce cu 10 % ptr neindeplinire, sa se acorde un stimultent de 10% ptr depasire
Neindeplinirea target-ului poate constitui si un criteriu de evaluare.
Art.39 C.mun.
(2) Salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului;
b) obligatia de a respecta disciplina muncii;
c) obligatia de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca;
....
Art. 247 C.mun.
(1) Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
(2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.
In speta, este posibila sancţionarea disciplinară a salariatilor respectivi.
Daca in ccm aplicabil sau in reg.intern este prevazut faptul ca , neindeplinirea planului de catre un salariat constituie abatere disciplinara , atunci angajatorul poate efectua cercetarea disciplinara prealabila a salariatului respectiv.
1. Neindeplinirea planului nu este specificata ad literam in "roi" ci la modul general, "nerespectarea sarcinilor de serviciu".
Ca sanctiune pentru aceasta "nerespectare..." este prevazuta "avertisment scris" dar numai daca nu are "consecinte prejudiciabile pentru societate". Consider ca neindeplinirea planului pe o anumita zona poate avea conseccinte grave asupra societatii.
In schimb, la un alt articol din "roi" este prevazut: "Aceste fapte sunt enumerate cu caracter exempificativ, nu limitativ".
2. SAU ma pot lega de alte prevederi din roi si rof.
ROI: Sancţiuni disciplinare
Încălcarea cu vinovăţie de către salariaţi a obligaţiilor de serviciu, inclusiv a regulilor de comportare, prevăzute în fişa postului ...
ROF: Sarcinile postului:
..... Realizeaza planul de vanzari trimestrial/anual, care i se va aduce la cunostinta si care va constitui anexa la ROF.
Pentru neindeplinirea planului s-a stat de vorba cu el de nenumarate ori, oferindu-i-se chiar si sprijin. Se complace ca primeste salariu si mai muta ceva hartii de ici-colo sau mai face ceva drumuri cu masina pentru jstificare.