avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Se anuleaza permisul de conducere?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Se anuleaza permisul de conducere?

Buna ziua,poate cineva sa-mi spuna va rog: am condus anul trecut auto personal cu numerele retrase pentru neperfectarea actelor pe numele meu. Am trecut prin procedura specifica si dupa aproximativ 9 luni dosarul penal s-a solutionat cu amenda administrativa. Am mers la ghiseul pentru restituirea permisului si mi s-a spus ca trebuie sa merg in audienta la comandant. Dupa audienta acesta mi-a comunicat sa vin peste 2 zile sa-l ridic. Eu lucrez in strainatate si nu am stat sal scot,comandantul zicandu-mi ca nu este problema daca o sa-l scot cand vin in tara. De atunci au trecut 10 luni si cineva mi-a zis ca e posibil ca acesta sa se anuleze daca nu al ridic in termen de un an. Va rog sa-mi spuneti daca acest lucru este posibil,multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: stancugheorghe , utilizator 09:48, 12 Iulie 2012
În cazul în care, din motive obiective, titularul permisului de conducere nu se poate deplasa sa ridice permisul de conducere, acesta poate fi ridicat de o persoana împuternicita prin procura speciala, autentificata în tara de notarul public, iar în strainatate de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

Art.114. - (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) şi (5), art.89 alin.(1) şi (2), art.90 alin. (1) şi art.92 alin.(3);
c) abrogat
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art.64 lit.c) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă;
f) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
(2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.

Daca nu va aflati in una din situatiile de la alin.(1) sau alin (2) :) permisul nu se anuleaza.

Permisele de conducere neridicate de titulari, al caror termen de valabilitate a expirat, se anuleaza.
Multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis violyd violyd buna ziua va rog sa-mi spuneti daca daca dupa intocmirea unui dosar penal pentru conducere permis suspendat se mai adauga ceva la pedeapsa de 90 zile pe ... (vezi toată discuția)
Se anuleaza permisul de conducere in cazul condamnarii pentru art 87 al. 1 din oug.195/2002? bso bso se anuleaza permisul de conducere daca in urma hotararii judecatoresti definitva am fost condamnat la un an cu suspendare+3ani proba,pentru conducere de peste ... (vezi toată discuția)
Conducere cu alcoolemie mamymeu82 mamymeu82 in 2008 am condus o masina sub influenta alcoolului neavand permis de conducere...alcoolemie 1,8 la mieimediat dupa.am plecat din tara.m am intors acuma si am ... (vezi toată discuția)