avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... actiune civila lasata nesolutionata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

actiune civila lasata nesolutionata

Buna ziua
In cazul in care instanta penala lasa actiunea civila nesolutionata poate cumva sa restabileasca situatia anterioara comiterii infractiunii, sa desfiinteze un inscris sau sa restituie lucrul conform art. 348 - rezolvarea din oficiu a repararii pagubei?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 04:53, 14 Iulie 2012
Doar dacă persoana vătămată este o persoană lipsită de capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă , instanţa poate dispune din oficiu aceste reparaţii, chiar dacă nu există constituire de parte civilă.
"Art. 348 CPP Rezolvarea separata a actiunii civile
(1) Instanta, chiar daca nu exista constituire de parte civila, se pronunta asupra repararii pagubei materiale si a daunelor morale in cazurile prevazute in art. 17 (exercitarea din oficiu a actiunii civile) iar in celelalte cazuri numai cu privire la
-- restituirea lucrului,
-- desfiintarea totala sau partiala a unui inscris si
-- restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunii. "

Dupa parerea mea, raspunsul la intrebarea D-voastra este afirmativ.
Pentru celelalte aspecte ale actiunii civile va trebui formulata o actiune la instanta civila, dar pentru acestea prevazute limitativ la art. 348, instnata penala se va pronunta din oficiu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iulie 2012
Patrick_, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoanele care pot exercita actiunea civila in procesul penal?? anna_iuly anna_iuly va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi am de facut o lucrare cu aceasta tema si ma intereseza cateva articole legate de acest lucru daca aveti sau poate chiar ... (vezi toată discuția)
Parte vatamata fara voia mea ContSters296884 ContSters296884 Prietenul meu se afla in arest preventiv pentru trafic de minori,trafic de persoane si constituirea de grup infractional...Nu exista nici o declaratie ... (vezi toată discuția)
Masura asiguratorie Liulica Gina Liulica Gina Va rog sa-mi dati un sfat: daca m-am constituit în parte civila intr-un proces penal fiind partea vatamata , pot sa cer ca masura asiguratorie instituirea ... (vezi toată discuția)