avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la succesiune; testament -Noul Cod Civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la succesiune; testament -Noul Cod Civil

Conform proiectului Noului Cod Civil, in situatia in care tata a dat renuntare la succesiune dupa sotie, atunci partea de avere la care a renuntat va mari egal mostenirea celor doi copii ramasi ?
In Noul Cod Civil renuntarea tatalui conduce la inlocuirea lui cu urmatoarea ruda apropiata a defunctei ,adica cu fratele mamei ca mostenitor alaturi de cei doi copii ai ei?
Daca testamentar poate fi lasata averea doar unuia dintre copii etc si nu se mai pastreaza rezerva succesorala,atunci asta se aplica si in cazul donatiilor cu scutire de raport,adica nu se mai iau in calcul la masa succesorala donatiile pentru a face reductia liberalitatilor excesive?
Cel mai recent răspuns: gratiand , utilizator 18:58, 31 Iulie 2014
Reducerea liberalitailor excesive are ca finalitate pastrea echilibrului intre mostenitori si a reyervei succesorale instituite de lege in favoarea anumitor clase de mostenitori, situatia de care vorbiti ar fi valabila numai daca in viitorul Cod civil se va prevede expres ca donatiile nu mai sunt supuse raportului indiferent de situatie.
mariapopescu a scris:

In Noul Cod Civil renuntarea tatalui conduce la inlocuirea lui cu urmatoarea ruda apropiata a defunctei ,adica cu fratele mamei ca mostenitor alaturi de cei doi copii ai ei?


Ma gandesc cum sa va ...povestesc.

Ma uit pe recipientul meu de sampon si zice asa: aplicati o cantitate mica pe par ud, masati apoi clatiti bine.
Desi nu scrie explicit, se subantelege ca e vorba despre parul de pe cap ... si nu cel de pe picioare.

Cam asa e si cu Codul civil. Desi in asta vechi - inca in vigoare - nu scrie prea explicit (sau a la proasta - vorba barbatului meu, cand mai citeste cate o instructiune tehnica pentru te miri ce) totusi renuntarea are acelasi efect pe care l-au scris explicit in proiectul noului cod civil. (Partea renuntatorului profita celorlalti mostenitori sau celor pe care i-ar fi inlaturat de la succesiune daca ar fi acceptat-o).

In codul actual zice asa: "Partea renuntatorului profita coerezilor sai; daca e singur, succesiunea trece la gradul urmator". Formularea nu-i prea limpede, dar se subantelege acelasi lucru cu cel mai bine explicat in proiectul noului cod civil.

Dar, atentie, COPIII fac parte din clasa I de mostenitori. Ei inlatura de la mostenire orice alta ruda din alte clase subsecvente (cum ar fi fratii defunctei). Sotul supravietuitor (care, apropos, nu e ruda, e sot, iar sotii nu sunt rude) nu inlatura pe nimeni. El vine la mostenire ALATURI de altii, in ordine:
- copiii
- parintii defunctului si/sau fratii defunctului (DACA nu sunt copii)
- etc.
Daca tatal renunta nu are cine sa vina in locul lui (pentru ca nu a inlaturat pe nimeni). Renuntarea lui profita celorlalti mostenitori - adica copiilor.

Cand copiii renunta...povestea se schimba.
In acest caz vin rudele din clasa subsecventa pe care copiii i-ar fi inlaturat daca ar fi acceptat. Adica vin parintii si/sau fratii defunctei ALATURI de sotul supravietuitor.

Asta se intampla si acum si se va intampla si pe viitor, cu deosebirea ca proiectul noului cod contine acea explicatie ...cum spuneam mai sus, citand din "repertoriu" barbatului meu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Ianuarie 2009
romascanu, moderator
=D> bravo...aveti dreptate
"Quod erat demonstrandum" !...... jos palaria ... D-na av Romascanu !
Multumesc pentru raspuns
Ce schimbari apar in Noul Cod Civil in privinta testamentului, donatiilor cu scutire de raport ? Daca mostenitorii nu mai beneficiaza de rezerva succesorala si testatorul isi poate lasa averea doar unuia dintre copii ,ceilalti ramanand fara nimic insemana ca nici donatiile cu scutire de raport nu vor mai fi aduse valoric la masa succesorala pentru a se stabili daca incalca sau nu rezerva succesorala a celorlalti mostenitori?

Alte discuții în legătură

Împărțire mostenire giocont giocont Bună ziua! Ținând cont de prevederile privind moștenirea, va rog să îmi spuneți cum se împarte masa succesorală in urma decesului, in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Succesiune mirela_ila mirela_ila A, UN PRIETEN A FOST CASATORIT 25 DE ANI CU ACTE IN REGULA, NU A AVUT COPII, IN URMA SOTIEI A RAMAS CU UN APARTAMENT SI CEVA TEREN , ACUM VREA SA FACA ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune sanda nicolaescu sanda nicolaescu Buna ziua, Am urmatoarea situatie : Matusa mea a decedat in iulie 2011. Au ramas ca succesori : sotul si 2 copii. Unul dintre copii (care la randul ... (vezi toată discuția)