avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata partiala

Mama este nascuta la 31.05.1957 si este interesata de a obtine pensia anticipata partiala. A lucrat din aug.1983 (cand a terminat facultatea de 5 ani) pana in dec. 2010.
Va rog sa-mi spuneti, in conditiile legislatiei actuale, cand si in ce conditii poate beneficia de pensia anticipata partiala si daca cotizatia pentru stagiu se poate plati retroactiv pe un cumul de luni.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: texasimo , utilizator 15:00, 12 Iulie 2012
1. Pentru o femeie nascuta in luna mai 1957 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 9 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 9 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Deoarece are indeplinit stagiul minim de cotizare poate solicita pensie pentru limita de varsta la 60 de ani si 9 luni, in februarie 2018.

3. - Ar putea beneficia de pensie anticipata partiala la 55 de ani si 9 luni, in februarie 2013, daca atunci ar avea un stagiu de cotizare de 30 de ani si 9 luni.
- La data actuala, din datele prezentate de dvs, are un stagiu de cotizare de 27 de ani si 4 luni.

4. Poate incheia contract de asigurare cu Casa de Pensii dar acesta intra in vigoare de la data incheierii sale, adica nu poate sa plateaswca contributia pentru pensie retrocativ.

5. - La stagiul efectiv de cotizare se adauga si perioada in care mama dvs. a fost in somaj indemnizat (daca a beneficiat de indemnizatie de somaj).
- perioada de 5 ani de facultate este perioada asimilata stagiului de cotizare si este valorificat numai in cazul pensiei pentru limita de varsta.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata letipop letipop data nasterii; iunie 1957 perioda de cotizare : 26 ani care este varsta de pensionare? in ce conditii este posibila pensionarea anticipata? legislatia noua ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie casandram casandram mama mea are 55ani si 35ani de vechime .Este nascuta in 1957 intrebarea mea este la ce virsta poate iesi la pensie anticipata s-au de drept (vezi toată discuția)
Pensie anticipata adnana_gold adnana_gold buna seara! va rog sa-mi spuneti daca tatal meu(nascut in data de 12.07.1953),care are 35 ani si 3 luni vechime(in care este inclus stagiul militar de 1an si ... (vezi toată discuția)