Mama este nascuta la 31.05.1957 si este interesata de a obtine pensia anticipata partiala. A lucrat din aug.1983 (cand a terminat facultatea de 5 ani) pana in dec. 2010.
Va rog sa-mi spuneti, in conditiile legislatiei actuale, cand si in ce conditii poate beneficia de pensia anticipata partiala si daca cotizatia pentru stagiu se poate plati retroactiv pe un cumul de luni.
1. Pentru o femeie nascuta in luna mai 1957 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 9 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 9 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Deoarece are indeplinit stagiul minim de cotizare poate solicita pensie pentru limita de varsta la 60 de ani si 9 luni, in februarie 2018.
3. - Ar putea beneficia de pensie anticipata partiala la 55 de ani si 9 luni, in februarie 2013, daca atunci ar avea un stagiu de cotizare de 30 de ani si 9 luni.
- La data actuala, din datele prezentate de dvs, are un stagiu de cotizare de 27 de ani si 4 luni.
4. Poate incheia contract de asigurare cu Casa de Pensii dar acesta intra in vigoare de la data incheierii sale, adica nu poate sa plateaswca contributia pentru pensie retrocativ.
5. - La stagiul efectiv de cotizare se adauga si perioada in care mama dvs. a fost in somaj indemnizat (daca a beneficiat de indemnizatie de somaj).
- perioada de 5 ani de facultate este perioada asimilata stagiului de cotizare si este valorificat numai in cazul pensiei pentru limita de varsta.
Pensie anticipata
adnana_gold
buna seara!
va rog sa-mi spuneti daca tatal meu(nascut in data de 12.07.1953),care are 35 ani si 3 luni vechime(in care este inclus stagiul militar de 1an si ... (vezi toată discuția)