Se acordă un stagiu potenţial...
Nu înţeleg de niciunde cela ce şi cum se foloseşte acest stagiu potenţial.
Nici în norme nu am găsit explicaţii.
Mă puteţi ajuta să înţeleg?
Mulţumesc
Am o persoană care conform Tabel nr. 3 are nevoie de un stagiu de cotizare de 25 de ani, însă nu are decât 23 de ani de cotizare.
Acest stagiu potenţial ajută cumva pentru această situaţie?
Daca nu are stagiu de cotizare stabilit pe categorii de varste , nu poate beneficia de pensionare cu grad de invaliditate.Stagiul potential este o diferenta intre stagiul de cotizare pe care l-ar fi avut salariatul la implinirea varstei standard de pensionare si stagiul de cotizare avut la data solicitarii pensiei de invaliditate
Pentru a beneficia de stagiul potential,trebuie indeplinita mai intai conditia din tabelul nr.3
Daca nu indeplineste conditia de stagiu prevazuta in tabelul nr.3,nu poate beneficia de stagiul potential.
Stagiul potential se acorda ca si diferenta intre stagiul complet prevazut in anexa 5 sau 6 si cel realizat.Stagiul de cotizare realizat trebuie sa fie cel putin egal cu cel din tabelul nr.3
Înţeleg, deci, că persoana respectivă nu poate beneficia de acest stagiu potenţial.
Aş vrea însă să înţeleg şi eu la ce foloseşte această diferentă dinte ... şi ... care nu poate fi mai mare decât ...
Presupunem că eu conform art. 75 primesc 3.5 ani stagiu potenţial.
Ce înseamnă asta? Îmi dau bani ca şi cum aş fi muncit şi acei ani? Îmi prelungesc viaţa cu 3.5 ani? Art. 98 mă duce cu gândul la faptul că aş primi pe lângă cât merit conform legii pentru cât şi ce am lucrat şi ceva pentru ce aş fi putut muncii până la împlinirea stagiului complet de cotizare.(doar o supoziţie însă, nu consider că legislaţia în vigoare îmi explică la ce îmi foloseşte acest stagiu potenţial).
Barbat nascut in iulie 1954(58 de ani).
Conditia de stagiu potrivit tabelului nr.3 este de 26 de ani
Conditia de stagiu din anexa 5 este de 33 de ani si 8 luni.
Sa presupunem ca el a realizat un stagiu de cotizare de 27 de ani si 8 luni.
Rezulta ca 33 de ani si 8 luni - 27 de ani si 8 luni = 6 ani.
Pentru acesti 6 ani se acorda un stagiu potential in functie de gradul de invaliditate.
Legea 263/2010
Art. 98
(1) Pentru stagiul potential, acordat persoanelor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:
a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;
b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;
c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.
Sa luam in calcul gradul II
6X0,55=3,3 puncte:33,6667(33 de ani si 8 luni)=0,09802 punctaj mediu anualx732,8(valoarea punctului de pensie)=73 de lei pensie(pentru acest stagiu potential).
Eu am facut calculul separat pentru stagiul potential.In mod normal calculul puctelor se face pe tot stagiul(efectuat + cel potential).