Speta reala:
O persoana este incadrata in munca ca economist. Intre timp termina facultatea de drept fiind si licentiat in drept. In urma unor discutii cu directorul general, persoana respectiva este mutata la Biroul juridic. Totul pe baza de dispozitie verbala.
De la Biroul juridic de elibereaza pontaje cu care este pontat la locul de munca "de drept".
Persoana respectiva desfasoara activitate de consilier juridic. Lucru care se poate dovedi in instanta.
Intre timp, ca urmare a modificarilor politice, s-a schimbat directorul general, acesta fiind instiintat despre situatia de fapt. Acesta a dispus verbal ca pesoana respectiva sa isi desfasoare mai departe activitatea in cadrul Biroului juridic, dar de drept sa fie mai departe incadrat ca economist in cadrul altui serviciu.
Se poate intenta o actiune in instanta prin care sa se ceara constatarea situatiei de fapt si sa se dispuna incadrarea retroactiv pe post de consilier juridic?
In opinia mea, asa cum reiese si din textul de lege, munca se presteaza in baza unui contract individual de munca.
Contractul incheiat de dvs. cu angajatorul prevede, printre altele, locul de munca si functia pe care o indepliniti. Mutatul la un alt compartiment din cadrul societatii/institutiei fara a se modifica si incadrarea dvs. pe functia respectiva, nu obliga angajatorul. Interesul era in primul rand al dvs., asadar ar fi trebuit sa solicitati incadrarea pe functia de consilier juridic, daca munca prestata era specifica acestui post.
Ceea ce nu inteleg este: cu ce exact dovediti perioada in care spuneti ca ati activat in calitate de consilier juridic? Ati reprezentat in instanta interesele angajatorului? Daca da, in ce calitate? Aparea in imputernicirea data pt reprezentare calitatea dvs. de jurist? Chiar si asa e discutabil.
Mi-e greu sa cred ca, in situatia prezentata de dvs., ati semnat pentru angajator vreun document in calitate de consilier juridic... Cel mult puteati redacta asemenea documente, asta pt ca se presupune ca aveti cunostinte in domeniul juridic, fiind licentiat.
Concluzia mea este ca nu aveti sanse de reusita, insa va doresc succes. Poate veti gasi si opinii diferite de aceasta.
nefiind incadrat ca consilier juridic, nu am putut reprezenta societatea.
am pontaje semnate de seful biroului juridic care atesta faptul ca mi-am desfasurat activitatea in cadrul biroului juridic.
pot chema in instanta seful biroului si ceilalti membrii pt a demonstra ca am prestat activitate de consilier juridic.
am instiintat in scris noua conducere de starea de fapt. toata conducerea executiva stie de aceasta situatie.
am intocmit si sustinut in scris actiuni in instanta, dar le-au semnat cei din biroul juridic.
Societatea poate fi reprezentata de oricare dintre angajati, pe baza unei delegatii/imputerniciri. Nu trebuie sa fie neaparat juristul firmei.
Dar, asa cum ma asteptam, nu ai semnat actiunile formulate pentru ca nu aveai calitate. Ca le-ai intocmit, nu poti demonstra. Pentru ca nu poarta semnatura ta.
Actiunile nu se sustin in scris. Eventual, poti spune ca ai depus la instanta, prin registratura, anumite inscrisuri, oricare ar fi fost ele, in numele si pentru societatea respectiva. Actiunile se sustin in fata instantei!!!! Adica esti acolo si ai o calitate procesuala, ridici exceptii, propui probe, pui concluzii, etc. Ceea ce ai facut tu nu inseamna ca ai reprezentat societatea in instanta.
In ceea ce priveste chemarea in instanta a unor angajati.... te asigur ca niciunul nu va sustine cele spuse de tine in contradictoriu cu conducerea.
Daca iti place si vrei sa fii jurist de firma, te sfatuiesc sa cauti alta varianta. Sunt destule.