avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... mandat de aducere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

mandat de aducere

este necesar sa se supuna mandatului de aducere daca se prezinta la locul audierii?
fara a fi nevoie a se prezenta anterior la politia comunala ca apoi sa fie dusi la Parchet. Este vorba despre 2 martori care au declarat deja anterior ca refuza sa dea declaratii in baza faptului ca sunt rude su invinuitul.
daca esti martor citat de catre politie sau parchet nu poti refuza sa depui marturie decit daca esti ruda apropiata sau sot/sotie
icel mai probabil ca organul de urmarire penala nu este de acord cu aceasta calitate de ruda apropiata si considera ca trebuie sa depuneti marturie.
mandatul de aducere trebuie respectat deoarece poate fi pus in aplicare inclusiv prin incatusare.
Cum nu poate fi de acord? Gradul de rudenie este evident fiind vorba de fratele si mama invinuitului. Poate sa nu fie de acord cu legea sau cum sa inteleg? Va rog lamuriti-ma.
"Art. 80: Ascultarea sotului si a rudelor apropiate

(1) Sotul si rudele apropiate ale invinuitului sau inculpatului nu sunt obligate sa depuna ca martori.

(2) Organele judiciare vor aduce aceasta la cunostinta persoanelor aratate in alineatul precedent, de indata ce au fost indeplinite dispozitiile alin. 3 din art. 84."

Ultima modificare: Vineri, 13 Iulie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
unde au spus ca nu vor sa dea declaratie ?
daca au facut-o in fata organelor de ancheta iar acum vorbim de organele de urmarire penala atunci sa mearga sa le comunice si acestora ca nu vor sa dea declaratii.
au dat declaratie semnata in fata aceluiasi politist(procuror) care ii citeaza si acum...
Cei doi se vor prezenta in fata organului care i-a citat si pot scrie in declaratiii ca isi mentin declaratia / declaratiile data/e anterior , in sensul ca nu inteleg sa depuna marturie , invocand prevederile mai sus aratate (ale art.80 c.pr.pen).
Prezenta este obligatorie si mandatul va fi executat in caz de neprezentare cu rea credinta a martorilor legal citati.
Ultima modificare: Vineri, 13 Iulie 2012
Radu Gabrian, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Violare de domicililu brinzanmaria brinzanmaria buna seara!ma scuzati,v-as ruga sa-mi spuneti daca intr-un dosar penal de violare de domiciliu si lovire ,martorii nu sunt obligati sa depuna marturie daca ... (vezi toată discuția)
Declaratii in proces penal? Elflorin Elflorin Intr-un proces penal pot da declaratii rudele reclamantului ????? (vezi toată discuția)
Dreptul martorului de a nu da declaratie in procesul penal... CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Astazi am avut surpriza sa aflu de la procuror ca martorul nu este obligat sa dea declaratie (in opinia procurorului de caz, evident). Cu alte cuvinte, s-ar ... (vezi toată discuția)