avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Este corecta incadrarea in grupa de handicap accentuat ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Este corecta incadrarea in grupa de handicap accentuat a unei persoane paralizate?

Buna ziua!

In urma cu 4 ani si 4luni bunica mea,de 78 ani (impliniti pe 08.07.2012), a suferit un accident vascular cerebral in urma caruia a ramas paralizata (nu merge,nu vorbeste, poarta tot timpul pampers pentru ca nu simte,etc). depinzand in totalitate de noi.
Pe iesirile din spital sunt urmatoare le diagnostice:
-diagnostice secundare : hipercolesterolemie esentiala,hipertensiune esentiala(primara)cardiomiopatie ischemica,fibrilatie atriala si flutter,insuficienta cardiaca ,nespecificata,ateroscleroza cerebrala,
- diagnostic principal : alte hemoragii intracerebrale -hematom intracerebral de emisfer stg 3.5cm (exista tomograf facut in 2008 si 2009)
La examenul neurologic :hemiplagie dreapta ,sindrom piramidal drept, pareza faciala dreapta tip central, dizartrie,afazie ,tulburari de memorie,de vorbire, ameteli,cefalee ,dementa mixta ,incontinenta sfincteriana,etc.

Certificatul ei de handicap are gradul 2 accentuat fara insotitor.,nerevizuibil. Am facut contestatie la Bucuresti in 2009 ,dar am primit acelasi raspuns.

As dori daca se poate sa-mi spuneti daca aceasta incadrare a fost facuta corect si daca chiar o persoana aflata in situatia bunicii mele chiar nu are nevoie de insotitor. Oare se poate intretine singura daca nu am exista noi?

Ce ma sfatuiti sa fac in aceste conditii?

Va multumesc anticipat pentru bunavointa d-voastra de a ma ajuta cu un sfat.


Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 12:27, 14 Iulie 2012
Unica autoritate competenta a se pronunta este comisia superioara de expertiza medicala persoane cu handicap
Daca apreciati ca din 2009 starea medicala s-a agravat,aveti dreptul sa solicitati comisiei locale de expertiza medicala analizarea documentelor medicale,eventual efectuarea de noi investigatii
Ultima modificare: Vineri, 13 Iulie 2012
ynocentta, utilizator
Starea ei nici nu s-a agravat nici nu s-a imbunatatit,a ramas la fel ca la inceput.Comisia de expertiza superioara (de la Bucuresti) a fost sesizata in termenul legal de 30 de zile in 2009 dar am primit acelasi raspuns.Nu a vazut-o nimeni,nici macar cei de la ancheta sociala ( pe acestia i-au interesat doar sa le ducem copii dupa buletinele membrilor familiei cu care locuiesti,acte cu veniturile fiecaruia si copii dupa actele medicale).
Atata timp cat a fost incadrata la handicap de gradul 2 accentuat nerevizuibil,nu poate sa beneficieze de insotitor,(asistent personal),acesta se acorda doar pt handicapul grav ,. Dansei nu i se va mai schimba gradul de handicap din accentuat in grav,fiind un handicap nerevizuibil.
ondino a scris:

Dansei nu i se va mai schimba gradul de handicap din accentuat in grav,fiind un handicap nerevizuibil.


Sustinerea este eronata
Termenul de "nerevizuibil" se refera strict la aspectul daca persoana in cauza necesita verificare periodica ,din 6 in 6 luni a afectiunii si incadrarii in grad de handicap
Schimbarea incadrarii gradului de handicap se realizeaza in multe cazuri inclusiv la persoanele nerevizuibile ,datorita agravarii starii de sanatate,motiv care determina expertizarea acestora, cu actualizarea documentelor ce atesta starea faptica de sanatate
Stiu f.bine ce inseamna nerevizuibil,am citit si diagnosticul dar sa fim rezonabili si realisti,este vorba despre o persoana in varsta de 78 de ani,a carei stare de sanatate nu a suferit modificari in bine/in rau in ultimii 4 ani....daca acum 4 ani nu a fost incadrata la handicap grav,acum chiar daca s-ar prezenta pt.reevaluare la cerere,nu cred ca comisia de evaluare ii va mai modifica gradul de handicap din accentuat in grav si ii va acorda insotitor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iulie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actele pentru punerea sub interdictie a unei persoane cu avc ANGEL978 ANGEL978 Buna dimineata! In urma cu 2 ani si jumatate bunica mea,de 76 ani, a suferit un accident vascular in urma caruia a ramas paralizata(nu merge,nu ... (vezi toată discuția)
Handicap accentuat aureliagorgan1943 aureliagorgan1943 Ma numesc Aurelia Gorgan din Arad , as dori un raspuns la intrebarea: cu urmatoarele diagnostice pot beneficia de handicap accentuat? 1 ) purtatoare de ... (vezi toată discuția)
Incadrare in grad de handicap Mathushalem Mathushalem Va rog sa ma lamuriti, in masura in care acest subiect va este cunoscut, daca o persoana de 26 de ani care sufera de cancer al sanului, operat prima oara in ... (vezi toată discuția)