Buna ziua! As vrea sa va rog sa ma ajutati sa inteleg ce ar putea spune legea in urmatorul caz: din pacate, tatal meu este extrem de bolnav, iar medicii ii mai dau doar cateva sapatamani de viata. chiar daca durerea ne copleseste, nu putem sa nu ne gandim si la alte aspecte negative. Tatal si mama mea sunt casatoriti legal de 28 de ani si au impreuna 2 copii (pe mine, in varsta de 22 de ani si pe fratele meu de 21). Parintii tatalui meu sunt divortati inca de pe vremea cand tata avea 4 ani. Bunica l-a crescut singura, fara ca bunicul meu sa-si dea vreodata interesul. De fapt, eu l-am vazut o singura data pe bunicul meu, desi locuieste in acelasi sat cu bunica. Familia mea a pastrat legatura stransa cu bunica, in timp ce bunicul si-a refacut viata alaturi de o alta femei(si are si copii cu aceasta). Intrebarea mea este urmatoare: Este indreptatit bunicul meu sa ceara vreo cota parte din mostenriea pe care tata o va lasa? Mi s-ar parea injust sa trebuiasca sa impart ceva cu el atata vreme cat nu ne-a cautat niciodata, nu ne-a ajutat cu nimic si nu a contribuit cu nimic la bunurile pe care parintii mei le au impreuna.
daca situatia sta exact asa cum ati prezentat-o, conform principiilor devolutiunii legale a mostenirii, descendentii (in cazul acesta dvs. si fratele) inlatura de la mostenire ascendentii (in cazul acesta parintii tatalui dvs, deci bunicii dvs), asa ca veti mosteni dvs, fratele dvs, si sotia supravietuitoare (deci mama dvs)
La mostenirea dupa parinte vin clasa intai de mostenitori - descendentii (adica dumneavoastra si fratele) si sotul sopravietuitor (mama, in speta). Cota de mostenire este de 3/4 pentru descendenti si 1/4 pentru sotia suptavietuitoare.