Vreau sa verific calculul facut de firma si am nevoie de un model. Am citit art.10 din OUG 158.2005.
Ce am inteles eu: iau in cosiderare ultimele 6 luni inainte de prima zi din concediu(in cazul meu concediu a inceput in 01.01.2007), adica lunile: iulie-dec. 2006.
In 3 din cele 6 luni brutul realizat este mai mare decat salariul de incadrare deoarece am avut ore suplimentare.
In cate 2 din cele 6 luni am avut si zile de CM , respectiv CO.
1.Care brut se ia in considerare? eu cred ca cel realizat, pt ca impozitul se aplica lui
2.Conteaza ca am avut zile de CO/CM sau nu?
Calculez media aritmetica a celor 6 salarii brute(brut realizat). Rezultatul obtinut in cazul meu este=1.845 lei
Ce fac mai departe pentru a afla cat este indemnizatia de maternitate? Pana aici calculul este corect?
Ori nu inteleg eu ceea ce vreti sa calculati , ori dumneavoastra faceti o confuzie.
Va intereseaza sa calculati indemnizatia pentru cresterea copilului?
OUG 158/2005 se refera la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
OUG 148/2005 se refera la sustinerea familiei in vederea cresterii copilului.
In art 1alin 1 din OUG 148/2005 republicata se prevede: Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal3, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.
Ma scuzati, dar dumneavoastra faceti confuzia pe care o faceam si eu(pana mi-a atras atentia cineva de pe forum).
-concediu de maternitate(in care se primeste indemnizatie de maternitate) are max 126 de zile si cuprinde conc prenatal si postnatal
-concediu crestere copil (cu indemnizatia de 600 lei sau 85% ....) are max 2/3 ani.
Pe maine ma intereseaza un calcul concret ai indemnizatiei de maternitate. Vreau sa verific cel facut de firma pentru ca nu am primit acea compenstie pe 6 sapt intre salarul avut si indemnizatie.
As dori un model de calcul.
Multumesc.
cristina75 a scris, in 11.01.2009 la 15:08:
Am inteles acum si cum se calculeaza indemnizatia zilnica (pe aceasta nu au gresit-o).
Ati deschis acelasi subiect de mai multe ori…, si ati inteles cum sta treaba la “dreptul muncii…”
2007_rozi nu a facut confuzii. A observat ca dispozitiile OUG 158 le-ati inteles si v-a prezentat dispoz OUG 148… Titlul subiectului e “indemnizatie de maternitate”, corect, dar in text va referiti la concediu… unul avut cu 2 ani in urma, ceea ce poate duce cu gandul la concediul pt cresterea copilului… In materie de drept exactitatea cuvantului este de mare importanta. Un raspuns corect cere o intrebare clara…
Daca cititi (sunt multe interventii) ce a scris 2007_rozi pana acum veti realiza ca nu poate face confuzii in acest sens.
Cu stima.
si pe mine ma intereseaza un mod de calcul al acestei indemnizatii de maternitate............un model concret cu venit variabil( ma refer la salariu de incadrare dar si la prime de vacanta sau de Craciun, care sunt putine, nu lunar)
Imi pare sincer rau daca am jignit pe cineva. Nu am avut aceasta intentie. Mi s-a atras atentia ca am deschis subiectul cu indemnizatia de mai multe ori. Poate. Va rog sa ma intelegeti: pana lunea trecuta n-am intrat niciodata pe vreun forum. Insa va multumesc tuturor ca exista aceste forumuri si ca m-ati luminat in multe probleme.
Pentru ilia2007- din cate stiu, toate primele se aduga la salariul brut si obtii salariul realizat brut, din care apoi ti se retin somajul, cas 6,5%, cass 9,5%, impozit...
Mod de calcul: sa zicem ca se intra in maternitate 1 ian. Ne intereseaza ultimele 6 luni lucrate, adica iulie-dec.
avem salariile brute realizate(cu tot cu prime,sporuri etc) b1,b2,...,b6
aduni zilele lucratoare din cele 6 luni-sa zicem ca obtii 130 zile
se determina IZ=indemnizatia zilnica
IZ=(b1+b2+b3+b4+b5+b6)/130 -ramane aceeasi pe toata perioada concediului de maternitate
In fiecare luna din concediu de maternitate se inmulteste IZ cu nr. zile lucrat.din luna respectiva
Pe luna ian avem: 21xIZx85%=i[b]ndemnizatie de maternitate, din care se retine 9,5% cass calculati din salariul minim pe economie
Nu se retine somaj, impozit, cas.
Nu stiu exact daca in ian sunt 21 sau 20 zile lucrat. N-am numarat.