avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cat de legal este raspunsul cresei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cat de legal este raspunsul cresei

Buna ziua,

Intr-un proces de ordonanta presidentiala, minorul a fost increintat mamei, care, imediat ce s-a vazut cu sentinta civila , mi-a interzis sa imi vizitez copilul la cresa la care este inscris, motivand ca respectiva sentinta nu specifica in mod expres ca am dreptul de a intretine relatii personale cu minorul la institutiile de invatamant pe care acesta le frecventeaza.
Astfel m-am adresat conducerii cresei cu o notificare scrisa in care i-am cerut sa imi permita accesul in incinta cresei si sa imi puna la dispozitie toate informatiile despre copil, in conformitate cu codul familiei si legea 272/2004.
Conducerea cresei mi-a raspuns in scris sub semnatura doamnei directoare si stampila consiliului local al sectorului 3 (de care apartine cresa) , ca nu imi va mai perimte accesul in incinta cresei decat cu acordul mamei.

Va citez o parte din raspunsul cresei:

"...Conform hotararii pronuntate in dosarul.... al Judecatoriei.... minorul...a fost incredintat spre crestere si educare mamei ...in concluzie institutia noastra va comunica programul zilnic la minorului , starea de sanatate a copilului , datele la care se organizeaza serbarile precum si fotografiile doar mamei.....
Cresa are ca rol cresterea si educarea timpurie a copilulu de 0-3 ani si in stabilirea unor relatii amiabile intre parinti si cresa de aceea hotaram, ca in cazul in care mama ne da acordul scris puteti veni sa vizitati copilul si in afara zilelor stabilite de instanta judecatoreasca , dar cu respectarea orelor de masa si de somn ale copilului".



Cat de legal vi se pare acest raspuns?
Vi se pare normal ca o institutie a statului Roman (anume Consiliul local la sectorului 3 in subordinea caruia se afla respectiva cresa) sa isi puna stampila pe un asemenea act?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:43, 12 Ianuarie 2009
Va multumesc pentru raspuns.

Daca ajung sa dau cresa in judecata nu intentionez sa o fac fara avocat.
Evident ca NU cresa este de rea credinta ci MAMA care i-a solititat cresei sa sa imi interzica accesul in incita cresei.
In acelasi fel probabil ca va actiona cu orice alta institutie de invatamant pe care o va frecventa copilul.
De aceea incerc sa gasesc o solutie prin care sa obtin intr-un eventual proces o hotarare judecatoreasca pe care sa o aplic general la orice institutie, ci nu sa obtin o hotarare impotriva actualei crese pe care sa o folosesc ca "sperietoare" pentru celelalte institutii de invatamant (in caz extrem voi lua in considerare si aceasta varianta).

Pe de alta parte , ma mira lipsa de raspunsuri primite (am primit raspuns doar de la un consilier juridic si un avocat).
Inteleg din aceasta lipsa de raspunsuri, fie ca parintele care a primit incredintarea nu are dreptul de a-si vizita copilul la institutiile de invatamant pe care acesta le frecventeaza, fie ca acest drept este doar unul formal, care nu se poate obtine printr-o actiune in instanta.


Din punct de vedere juridic hotararea nu va fi general valabila dar, asa cum spuneam, bunul simt cu privire la respectarea legii asa cum rezulta din hotararea judecatoreasca va fi ceva care va transa conflictul pe viitor.

Cat priveste lipsa de raspunsuri nu trebuie sa considerati ca este vorba doar de un drept formal.
Probabil ca nu stie nimeni nici un precedent judiciar si nu considera util sa intervina.
Sau poate fi vorba si de opinii contrare care vor aparea.

Important este faptul ca aveti dreptul de a vizita copilul la cresa chiar daca nu v-a fost incredintat doar ca nu puteti pleca cu el din incinta.Este trist ca este nevoie de o hatarare judecatoreasca pt ca eu consideram ca aveti dreptul de a vedea copilul nestingherit si aceasta adevarata interdictie din partea conducerii cresei nu are nicio baza legala si niciun temei de fapt rezonabil.

avocat Claudiu Lascoschi
Sunteti suparat ca nu ati primit prea multe raspunsuri? O explicatie ar fi si faptul ca parerile sunt impartite.
In primul rand as dori sa va intreb daca in aceea hotarare s-a stabilit si un program de vizitare a minorului de catre dumneavoastra. Conteaza si acest fapt in aceasta speta.
Daca sunteti nemultumit de atitudinea celor de la cresa, aveti dreptul sa-i actionati in judecata. Asta nu inseamna ca o sa aveti si castig de cauza., dar niciodata nu se stie.
Cat despre atitudinea si raspunsul primit de la conducerea cresei, au si ei dreptate. Am luat cunostinta de un caz, in care, copilul era prescolar, la gradinita cu program prelungit, fiind incredintat mamei prin hotarare judecatoreasca, fapt adus la cunostinta educatoarelor si a conducerii gradinitei respective. Tatal s-a prezentat la gradinita si motivand ca vrea sa-si vada copilul , pur si simplu l-a luat de acolo (ca sa nu spunem ca la rapit) si a plecat acasa, refuzand sa-l mai dea mamei. Drept consecinta, educatoarea respectiva a avut diminuat salariul pe o perioada de trei luni, fiind aplicate si alte sanctiuni, pe motiv ca nu s-a respectat dispozitiile hotararii judecatoresti prin care se prevedea ca copilul este incredintat spre crestere si educare mamei. Ce spuneti de aceasta?

Nu sunt suparat, sunt mai degraba derutat.
Credeam ca, intrebari de genul:
parintele care nu a primit incredintarea are dreptul de a-si vizita copilul la institutiile de invatamant? are dreptul de a primi informatii de la aceste istitutii despre situatia scolara a copiluli? are dreptul de a primi informatii despre starea de sanatate a copilului?.....au un raspuns simplu, insa acum nu imi este clar deloc daca am aceste drepturi, iar daca le am care este modalitatea de a le obtine si mai ales de a le exercita.

Da, exista un program de vizitare stabilit prin hotarare judecatoreasca.
Stiu ca pot actiona cresa in judecata, dar asa cum am mai aratat , nu doresc sa obtin o hotarare judecatoreasca, prin care respectiva cresa va fi obligata sa imi permita accesul in incinta ei si sa imi puna la dispozite inforamtiile pe care le-am cerut, ci doresc sa obtin o hotarare judecatoreasca prin care sa imi pot exercita drepturile de mai sus amintite , indiferent despre ce institutie e vorba.

Cred ca exemplu dat de dumneavoastra nu indreptateste nici o institutie sa adopte masuri stricte care sa contravina legislatiei in vigoare, si care sa incalce drepturile tuturor , doar pentru ca unele persoane abuzeaza de drepturile pe care le au.
Daca respectivul tata avea dreptul sa isi viziteze copilul la gradinita, si era impiedicat sa o faca, putea sa actioneze
gradinita in instanta, lucru care ar fi putut la fel de bine sa atraga sactiuni impotriva gradinitei si implicit impotriva educatoarei care nu i-a permis sa il vada.

In alta ordnine de idei nu inteleg de ce trebuia sa dispara cu copilul de la gradinita, probabil ca nu avea nici macar program de vizitare, sau avea program la domiciliul mamei.
In programul meu de vizitare nu se poate pune problema "rapirii" copilului, pentru ca acesta oricum sta cate 2 weekenduri la domiciliul meu de vineri seara pana duminica seara.
Problema legata de faptul ca doriti ca hotararea pronuntata sa fie efectiv opozabila tuturor institutiilor de stat, asa cum am mai aratat, nu este realizabila din punct de vedere juridic.
Insa, o hotarare judecatoreasca care va recunoaste efectiv drepturile cu o institutie va avea acelasi rationament si intr-un caz similar.De pilda, daca aveti dreptul de a vedea copilulul la cresa, veti avea acelasi drept si la gradinita.
E adevarat ca daca nu va sunt recunoscute drepturile de catre gradinita dupa ce ati obtine hotararea va trebui sa actionati in judecata si gradinita, dar, parerea mea este ca prin intermediul unui avocat situatia poate fi detensionata deoarece drepturile sunt identice indiferent de denumirea institutiei ( cresa sau gradinita).
Deci, din punctul meu de vedere drepturile odata recunoscute prin hotarare vor fi recunoscute de orice alte institutii.Iar daca nu le vor recunoaste vor fi in mod vadit de rea-credinta si vor fi obligati la daune morale si cheltuieli dejudecata.Nu cred ca vrea cineva sa fie obligat la plata unor sume de bani asa pur si simplu.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gradinita refuza vizitarea copilului de catre tata + program vizitare clau30 clau30 Buna ziua As dori sa aflu parere dv asupra a 2 aspecte In primul rand sunt tatal unui baietel de 3 ani si 2 luni totodata divortat de 2 ani.In timpul ... (vezi toată discuția)
Increditare copil si program de vizite copil cu dubla cetatenie macul macul Buna ziua, Va rog daca se poate sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari: In cazul unui divort cu copil minor - ea cetatean roman, el cetatean turc, ... (vezi toată discuția)
Drepturi asupra copilului rezultat dintr-o relatie de concubinaj alex_76 alex_76 buna seara In urma unei relatii de concubinaj prietena mea a nascut un copil, ce a fost recunoscut de mine (tatal) chiar de la nastere, copilul luand numele ... (vezi toată discuția)