avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua,
mama mea a decedat acum 9 ani, a ramas doar tata. Nu am alti frati. Nu am reusit sa fac dezbaterea succesorala dupa decesul mamei din vina tatalui. Intrebarea mea e daca, pentru a intra in posesia casei in care locuieste tata, pot sa fac un act de vinzare-cumparare cu clauza de ingrijire intre mine si el sau acesta imi va ceda cu titlul de donatie locuinta. Cum e mai avantajos si cum trebuie sa procedez?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Tarzan2012 , utilizator 06:58, 17 Iulie 2012
consultati un notar ,cred ca este cel mai bine .
Problema este ca inainte de incheierea unui contract cu tatal trebuie rezolvata situatia mostenirii dupa defuncta.
Daca imobilul in discutie reprezenta un bun comun al sotilor, atunci tatal dvs nu va putea face niciun act de dispozitie asupra lui (nici vanzare, nici donatie, nici orice alt act).

Primul lucru pe care il aveti de facut este sa mergeti la un notar si sa deschideti succesiunea de pe urma mamei, mostenitori fiind dvs si tatal dvs.

In mod normal nu ar trebui ca tatal sa va faca ceva acte, pt ca fiind singurul copil veti ramane unicul mostenitor in urma decesului acestuia.

Doar daca nu cumva tatal intentioneaza sa se recasatoreasca. Atunci va sfatuiesc sa faceti un act de vanzare-cumparare cu drept de abitatie viagera.
1) Daca imobilul era al parintilor tai,si dupa decesul mamei tale partea de mostenire dupa decesul mamei dvs cota este asa: 75% detinetatal dvs,iar 25% dvs.

2) Mergeti si dezbateti succesiunea dupa mama dvs.

3) un sfat este acela de a nu va angaja sa faceti contract cu clauza de intretinere. Nu se stie cum va fii tatal dvs mai tarziu,daca va fii asa de cuminte sau va avea pretentii foarte mari si face si mofturi,...si apoi sa nu regretati ca ati facut acest contract. Si daca intre timp s-ar putea ca dvs sa decedati inaintea tatalui dvs printr-un accident neprevazut?
Decizia va apartine
Exista posibilitatea ca la dezbaterea succesiunii dupa mama, tatal sa renunte si astfel Dv. veti culege succesiunea devenind coproprietar cu tatal Dv. avind fiecare dreptul de 1/2 parte din imobil.Pentru cota tatalui Dv. puteti face atit liberalitati cit si contracte oneroase,Daca veti opta pentru un contract de intretinere si veti indeplini clauzele cu buna credinta nu veti avea probleme.

Alte discuții în legătură

Cum se imparte mostenirea ? swann_cta swann_cta Buna seara.Parinti mei au fost casatoriti ,iar dupa 7 ani au divortat ,in timpul casatoriei au cumparat o garsoniera pe numele amandurora ,dupa despartire nu ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu batai de cap shaquille7 shaquille7 Salut Comunitate va rog sa ma lamuriti asupra unui aspect: 1. tatal meu a divortat de mama mea si s-a recasatorit. in urma acestei casnici am rezultat doar ... (vezi toată discuția)
Dreptul sotiei tatalui Floryyn1983 Floryyn1983 Buna ziua! Mama mea a murit acum 7 ani iar tata s-a recasatorit de curand cu o femeie care incearca din rasputeri sa obtinaun loc unde sa isi petreaca ... (vezi toată discuția)