Buna ziua.Doresc sa aflu daca o persoana care se intituleaza sefa de scara,dar nu face parte dintr-o asociatie de proprietari,si este si femeia care face curatenie pe scara,iar noi o platim pt cele doua activitati,ar trebui sa platesca un impozit sau ceva de genul pt surse de venit din activitati independente?
nu prea am inteles mare lucru,pt ca pe scara noastra nu avem asociatie de proprietari,noi dam banii femei de serviciu fara chitanta,la fel si bani pt ca este sefa de scara.Vreau sa stiu concret,daca trebuie sa plateasca si ea ceva taxe in urma primirii acestor bani?
Va multumesc.
.
Codul fiscal defiineste tipurile de venituri pentru care trebuie platite contributii si impozit.
Acest venit de care spuneti nu poate fi considerat venit independent, plus ca nu exista un raport de munca oficial (contract de munca sau conventie civila), deci nu cred ca se impune plata vreunei taxe.
In conformitate cu prevederile art. 296 indice 3 Cod fiscal orice persoana fizica rezidenta care realizeaza venituri din desfasurarea unor activitati in baza unui contract individual de munca, raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege este obligata are calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale.
In cazul expus de dumneavoastra se cheama munca "la negru", iar vina pentru aceasta o au proprietarii pentru ca platesc o suma de bani fara a primi documente justificative si asociatia de proprietari ca nu incheie un contract de munca cu persoana care efectueaza curatenia pe scara si presteaza activitati de "sef de scara" (de fapt de administrare sau membru in comitetul asociatiei).
Orice persoana care realizeaza venituri este obligata sa plateasca impozit si contributiile sociale obligatorii.
Este in interesul proprietarilor sa ia masuri pentru indeplinirea formalitatilor legale. Sau poate le convine sa faca acte de donatie ... in acest caz nu se plateste impozit si contributii sociale.
Contract cass
risteafl
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca asociatul unic intr-o firma (nu are contract de munca) ,cu contract la Casa de asigurari de sanatate, are restante la ... (vezi toată discuția)