avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... il obliga sa isi dea demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

il obliga sa isi dea demisia

Buna ziua, va rog sa ne ajutati cu un sfat ca suntem disperati.Eu si sotul meu suntem angajati la Petrom in Cluj, anul trecut eu am intrat in maternitate iar sotul meu a suferit o operatie grava pe creier si a stat 6 luni in concediu medical.In noiembrie cand s-a terminat concediul nu am avut posibilitatea sa stea in pensie(era pensie de 300 ron) si a facut efortul sa se intoarca la lucru.De atunci au inceput problemele...l-au trimis la medic sa vada daca e apt de munca, la medicul firmei, de acolo i-a dat o adeverinta cum ca nu are voie sa lucreze de noapte dar in rest poate lucra dar fara sa fie expus la temperaturi ridicate sau scazute etc dar dealerul statiei Petrom il pune lunar sa lucreze peste 40 de ore pe saptamana, are 2 ture de 12 ore pe saptamana de noapte, sta 12 ore ziua in picioare si in soare pe canicula fara sa ii dea dreptul la pauza sau sa ii dea un pahar de apa.Cand l-am rugat sa tina cont de recomandarea medicului raspunsul lui a fost:,, vreau sa iti dai demisia".Sotul i-a spus ca nu ne permitem sa isi dea demisia, eu am maternitate 600 ron si avem 2 copii iar i-a spus:,, atunci sa vad cat timp rezisti".Si de atunci il monitorizeaza tot timpul, il pune la cele mai grele munci(de ex.sa coseasca iarba din statie la temperaturi de 40).Pur si simplu si bate joc de el.
Va rugam ajutati-ne cu un sfat, ce sa facem?Poate sa il dea afara daca isi face treaba bine si e un angajat exemplu?La cine sa apelam sa ne ajute?Va rugam...
Va multumim anticipat, Cu respect Adela din Cluj
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:12, 16 Iulie 2012
Cum trebuie protejaţi salariaţii în zilele caniculare:

Angajatorii sunt obligati sa asigure conditii minime pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, asigurarea apei minerale, cate 2-4 litri de persoana pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie, asigurarea de dusuri.
Angajatorii care nu pot asigura conditiile de mai sus, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor pot stabili alte masuri cum ar fi reducerea programului de lucru sau esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru.Pentru prevenirea unor imbolnaviri profesionale determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme angajatorul trebuie sa ia urmatoarele masuri:

- asigurarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic,
- urmarirea depistarii precoce a salariatilor cu contraindicatii pentru munca la temperaturi crescute,
- asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate,
- trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

Nerespectarea prevederilor Ordonantei 99/2000 se sanctioneaza cu amenda de la 1500 – 2500 lei.
[ link extern ]

Adevarul este ca nu se poate lucra intr-o permanenta stare de tensiune. Aresati-va ITM-ului (inspectoratul teritorial de munca) cu o adresa scrisa, in care sa relatati toate problemele dvs.

Nu va sfatuiesc sa isi dea demisia.
Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2012
Herra_, utilizator
Bine ar fi, asa cum a spus si colega mea Herra, sa nu isi dea demisia, sa sesizati ITM-ul si daca doriti puteti actiona in instanta angajatorul pentru nerespectarea prevederilor contractuale si a recomandarilor medicului lor de medicina muncii.
Poate asa se trezesc la realiatate si isi amintesc faptul ca sclavia a fost de mult abolita.
Va multumesc pentru timpul acordat si raspunsul dat.Oare daca fac plangere la ITM si va avea control si isi va da seama din partea cui a fost plangerea il v-a putea da afara?
Numai daca inspectorii ITm vor furniza datele salariatului care a facut sesizarea .. fapt interzis de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea apei pe timp de canicula lenus70 lenus70 Buna ziua! Salariatii care au la locurile de munca un climat termic adecvat- instalatii de aer conditionat- mai beneficiaza de dreptul a primi apa in zilele ... (vezi toată discuția)
Munca de noapte, obligativitatea angajatorului de a distribui apa pe vreme caniculara Popins Popins Buna ziua! Sunt agent de securitate si programul de lucru este astfel: daca, de exemplu, lucrez luni si marti de zi ( de la 7 la 19 - programul este de 12 ... (vezi toată discuția)
Programul de lucru in perioada caniculara rodica_rodi rodica_rodi Buna ziua.Am si eu o problema legata de desfasurarea lucrului in perioadele de canicula,la care va rog sa imi dati un raspuns. Sunt functionar public la o ... (vezi toată discuția)